Őrület: egy sorozat erőszakos jeleneteit másolva verik egymást a gyerekek

Megosztás

Sajnos a modern gyerekek is azt próbálják utánozni, amit a médiában látnak. Márpedig ott többnyire erőszakkal szembesülnek, így azokat akarják koppintani, már nem az első eset.

Éberségre szólította fel egy angol iskolai tanács a szülőket, akiket arra kért: ne engedjék, hogy gyerekeik a Squid Game-et nézzék, mert lekoppintják a sorozat kihívásait. Hasonló figyelmeztetést adott ki egy belga iskola is, amelyben egyszerűen megverték a Netflixről lemásolt játékokból kiesett alsósokat.

Bedfordshire oktatási tanácsa küldte szét a körzetéhez tartozó szülőknek az e-mailt, miután arról értesültek, „hogy gyerekek és fiatalok másolják a 15-ös korhatár-besorolású, Squid Game című új Netflix-sikersorozat játékait és erőszakos cselekményeit”.

A televíziós változatban az eladósodott versenyzők pénzért játszanak, de ha elbuknak, agyonlövik őket – amint arra a széria magyar címe, a Nyerd meg az életed is utal.

Jóllehet az adásban szereplő játékok közül többnél különleges fegyverekre és felszerelésre van szükség, némelyik a játszótéren is kipróbálható, például a golyócsata vagy a kötélhúzás erőszakos változata, amit a gyerekek is könnyedén utánozhatnak – írta a Guardian.

Sok gyerek ugyan nem nézi a tévét, de a TikTokon terjedő kihívások révén megismerkednek velük. A közösségi média felhasználói ugyanis megosztják a játékok általuk kitalált változatait.

Egyes beszámolók szerint a gyerekek fizikai erőszakkal „büntetik meg” a veszteseket. Különösen népszerű a sorozatban piros lámpa, zöld lámpa néven futó, Észak-Amerikában is elterjedt játék, amelyet az Egyesült Királyságban a nagymama lépteiként ismernek. A játékosok akkor próbálnak célba érni, amikor a játékmester hátat fordít nekik. Amint azonban a nagymama – vagy a sorozatban a hátborzongató játékbaba – megfordul, ott helyben meg kell torpanniuk.

Egy belgiumi iskolában a gyerekek – a Squid Game nyomán – a kivégzés helyett megverték azokat, akik megmozdultak.

A Central Bedfordshire-i tanács e-mailje szerint „a közelmúltban néhány aggasztó jelentés érkezett arról, hogy gyerekek és fiatalok még akkor is Squid Game-et utánozzák, amikor az iskolában vannak”. A Squid Game-et más platformokon, például a YouTube-on és a TikTokon is nézik. A sorozatban szereplő játékok népszerűségét kihasználva a fejlesztők a Squid Game alapján különböző minijátékokat készítettek más játékplatformokon is – figyelmeztették az oktatási szakemberek a szülőket.

Nyomatékosan javasoljuk, hogy a gyerekek ne nézzék a Squid Game-et. A műsor felkavaró, sok erőszakos tartalommal.

Más iskolák is hasonló figyelmeztetést küldtek a szülőknek. Gareth Nichols, a lincolni Sir Francis Hill általános iskola igazgatója arról számolt be, hogy „egy kis csoport, körülbelül hatéves tanulók” beszélgettek a sorozatról, és „eljátszották néhány jelenetét”. (Index.hu)

Kapcsolódó cikkek