A TikTok fejlesztője és egy ásványvízgyártó cég alapítója tört be a milliárdosok közé

Megosztás

Tudni kell jókor jó helyen lenni, ezt Kínában is tudják. Márpedig ha valaki egyszer milliárdossá válik, többnyire ott is marad.

Nagyot nőtt egy év alatt a kínai dollármilliárdosok száma: idén 307-tel többen vannak, mint tavaly, vagyis 1185-re emelkedett számuk a sanghaji Hurum magazin által szerdán közzétett, a leggazdagabb kínaiakat rangsoroló listán. Így már ötször annyi milliárdos van Kínában, mint tíz évvel ezelőtt.

A leggazdagabb kínai 2021-ben Csung San-san, a Nongfu Spring palackozott ásványvizet gyártó cég alapítója lett, miközben az éveken át az első helyen álló Jack Ma, az Alibaba e-kereskedelmi óriásvállalat alapítója az ötödik helyre csúszott vissza.

A Nongfu Spring 67 éves alapítójának, vagyona idén 60,5 milliárd dollárra gyarapodott, miután tavaly tőzsdére bocsátotta ásványvízvállalata részvényeit, illetve a Beijing Wantai Biological Pharmacy Enterprise nevű, egészségügyi termékeket gyártó vállalatával jelentős hasznot húzott a világjárvány miatt megnőtt keresletből.

Jack Ma vagyona ezzel szemben 36 százalékkal esett vissza 2020-hoz képest, így jelenleg 39,6 milliárd dollárra taksálják. Az Alibabára különösen nagy nyomás nehezedett azóta, hogy Ma tavaly októberben bírálta a kínai szabályozási környezetet. A cég pénzügyi leányvállalataként működő Ant csoport részvényeinek tőzsdei bevezetését novemberben két nappal a nyilvános kereskedés megkezdése előtt függesztették fel a kínai hatóságok. A tervezett részvényjegyzés minden idők legnagyobb tőzsdei kibocsátása lett volna. Idén áprilisban pedig rekordösszegű – 18,2 milliárd jüanos (2,8 milliárd dollár) – büntetést szabott ki a kínai piacfelügyelet az Alibabára, amiért a vállalat a versenyszabályokat megsértve visszaélt monopolhelyzetével.

A ByteDance kínai technológiai vállalat 38 éves alapítója, Csang Ji-ming (címlapi képünkön Tim Cookkal az Apple vezérigazgatójával) ezzel szemben felfelé kapaszkodott: 52,8 milliárd dolláros vagyonával ő lett a második 2021-ben. A ByteDance tulajdonában áll a TikTok nevű, népszerű videómegosztó közösségi alkalmazás, valamint Kínában használt verziója, a Douyin. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek