Miskolci közgyűlés: Új megfigyelőkamerákat telepíthetnek a városba

Megosztás

A Miskolci Önkormányzat csütörtöki közgyűlésének legérdekesebb témái (szerintünk) a város klímastratégiája és a térfigyelő kamerák fejlesztése volt.

Emellett bemutatkozott Miskolc új diákpolgármestere, a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium tanulója, Hudák Lilla. Elmondása szerint a legfőbb célja, hogy híd legyen a kortársai és a város vezetői között. Kampányát a környezetvédelem, oktatás, sport, közbiztonság és szórakozás kérdéskörökre fogja építeni. Veres Pál a városvezetés teljes támogatásáról biztosította a diákpolgármestert.

Bemutatkozott továbbá a Zrínyi Ilona Gimnázium tanulója, Rőczei Laura is, aki a nemrég alakult Miskolc Városi Diákönkormányzat elnöke. Céljai között szerepel egy ifjúsági egylet kialakítása, valamint egy diákbál szervezése. A legfontosabbnak azt tartja, hogy nőjön a város fiatalokat megtartó ereje.

A diákok mellett bemutatkozott Miskolczi István, a város új rendőrkapitánya is.

Javaslat: Miskolc Megyei Jogú Város Klímastratégiájának elfogadására

Varga Andrea alpolgármester szerint fontos a környezetvédelem és a klímavédelem kérdésére történő hangsúlyfektetés Miskolcon.

A lakosság és mindannyiunk együttműködése kulcskérdés. Források megteremtésére van szükség a már megszületett programelemek megvalósításához. A nemrégiben megszervezett közösségi gyűlés is megmutatta, milyen fontos az együttgondolkodás ezekben a kérdésekben.

– mondta.

A határozati javaslatot 16 igen, 6 nem, 1 tartózkodás mellett elfogadták.

Javaslat a Miskolc Megyei Jogú Város területén működő térfelügyeleti kamerarendszer megfigyelési pontjainak bővítésére

Vincze Csaba, a Miskolci Önkormányzati Rendészet vezetője ismertette a javaslatot. A bővítéssel érintett területeket nehezen ellenőrizhetőnek, problémásnak ítélte, ezek bekamerázása gyorsabb intézkedést tenne lehetővé, és tovább bővítené azt az észlelési lehetőséget, ami a város közbiztonságát szolgálja.

Mokrai Mihály (Velünk a Város) elmondta, hogy az ő választókörzetét érinti a négy kihelyezendő kamerából három, ezek létesítése lakossági igények mentén született, és a város hozzájárulásával, saját önkormányzati alapjából és a Centrum áruház finanszírozásával valósulna meg. Úgy véli, a megörökölt kamerarendszer közel sem azt a minőséget képviselte, amit az előző városvezetés állított róla.

Pakusza Zoltán (Mi Hazánk) támogatja a bővítést. Emellett több más, korábban beígért térfigyelő kamera telepítését sürgette. Úgy véli, Perecesen is elférne több ilyen eszköz.

Révész Péter (Velünk a Város) támogatja a bővítést, de hiányolja egy beígért kamera bekötését a Szemere utca vonatkozásában.

Bajusz Gábor (Fidesz) úgy véli, ha szavakban nem is, tettekben a mostani városvezetés elismeri az elődjeinek törekvéseit. Emellett arra kéri a város vezetését, hogy ne folytassa a rendészeti állomány további csökkentését.

Nagy Ákos (Fidesz) örül, hogy a korábbi évekhez képest megváltozott egyes képviselők viszonya a közterületeken elhelyezett kamerákhoz. A megfigyelés összefügg szerinte a rendészettel, ezért támogatják ezt a fejlesztést. Viszont úgy gondolja, az eszközbeszerzés és -bővítés második lépés csak, első lépés az állomány pótlása lenne.

Hegedűs Andrea (Velünk a Város) szerint az előző vezetés nagy mennyiségű kamerát szerelt fel a városban, ezeknek azonban csupán egyharmada működik jelenleg. Azt javasolja, hogy vásárlás helyett az elromlott, funkciójukat betölteni képtelen kamerákat javítsák meg. A használaton kívüli kamerák helyett más helyeken is szorgalmazza a kameralétesítést.

Vincze Csaba szerint 2 ezer hely van, ahová – a forrás és informatikai háttér megléte esetén – már külön döntés nélkül fel lehet szerelni kamerákat. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a feltételek minden szempontból adottak ehhez, ez lehetőségként él. A kamerák felszerelési költsége nem egyenlő az eszköz árával: bekötés után elérheti egy kamera összköltsége az egy millió forintot is darabonként.

Elmondta azt is, hogy idén eddig 2600 észlelés volt a kamerák képein, amik valamilyen intézkedést generáltak. Ezzel utalt arra, hogy vannak, akik figyelik a kamerák képeit, és olyanok is, akik kiértek a helyszínre. A kamerák figyelését jelenleg harminc ember végzi állandó váltásban – számolt be a rendészet vezetője. Ehhez a munkához és az adatkezeléshez vizsgázott szakemberekre van szükség. Az állomány csökkenését minőségváltásnak titulálja. Elmondta, hogy a közeljövőben több embert is vizsgáztatnak. Az olyan embereket, akik fizikailag nem voltak alkalmasak az utcai munkára, visszahívták a közterületekről. A jövő héten is felvételiztetnek húsz embert. Bevezetnek egy életpályamodellt is, amivel csábítóbbá teszik a rendészeti munkát. Úgy véli, ez azért szükséges, mert a 220 ezer forint környéki bruttó kezdőbér nem teszi vonzóvá ezt a foglalkozást.

A határozati javaslatot 22 igennel elfogadták.

Kapcsolódó cikkek