Hiába nő a foglalkoztatottság, a fiatalok között egyre nagyobb a munkanélküliség

Megosztás

A teljes lakosság tekintetében az egy évvel korábbihoz képest csökkent a munkanélküliség és nőtt a foglalkoztatottság, azonban a 15–24 közöttiek körében jelentősen romlottak ezek az értékek – összegezte a KSH adatait és megállapításait a HVG.hu.

A 2021. július–szeptemberi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 190 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 3,9 százalék volt – írja jelentésében a KSH. Az egy évvel korábbihoz képest a 15–74 éves munkanélküliek száma 18 ezer fővel, míg a munkanélküliségi ráta 0,4 százalékponttal csökkent. A 15–24 éves munkanélküliek száma ugyanakkor 46 ezer főre, munkanélküliségi rátájuk 1,4 százalékponttal, 14,5 százalékra nőtt.

Az összes munkanélküli közel egynegyede a fiatalok közül került ki. A 25–54 éves korosztály munkanélküliségi rátája 0,5 százalékponttal, 3,3 százalékra, az 55–74 éveseké 0,4 százalékponttal, 2,7 százalékra csökkent.

Szeptember végén a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adminisztratív adatai szerint a nyilvántartott álláskeresők létszáma 22,6 százalékkal, 250 ezer főre csökkent.

A munkanélküliség csökkenésével párhuzamosan nőtt a foglalkoztatottság. Július–szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest a foglalkoztatottak létszáma 36 ezer fővel több, 4 millió 663 ezer fő volt. Míg a hazai elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 58 ezer fővel nőtt, addig a magyarországi háztartások külföldön dolgozó tagjaié 19 ezerrel csökkent.

Június és augusztus között 4 millió 659 ezer fő volt a foglalkoztatottak átlagos létszáma. Ez már akkor a legmagasabb foglalkoztatottság volt, amióta csak mérik, a július–szeptemberi pedig ennél is magasabb valamivel. Ehhez azért hozzátartozik, hogy idén már a foglalkoztatottak közé számolják azt a nagyjából 145 ezer embert is, akik a szülés után még nem tértek vissza dolgozni, de van munkahelyük, ahova visszavárják őket. Ezzel együtt a mostani adatok lényegében elérik a járvány előtti, 2019. őszi-nyári szintet.

További részletek a HVG.hu cikkében.

Kapcsolódó cikkek