Bejelentették: újra kötelező lesz a maszkviselés a tömegközlekedésen, a munkaadók előírhatják a kötelező oltást

Megosztás

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón bejelentette a kormány járványügyi döntéseit – olvasható az Index.hu tudósításában. A miniszter szerint az előrejelzések sokfélék a járvánnyal kapcsolatban, de a negyedik hullámban a fertőzöttek száma ugrásszerűen nőni fog, a kórházban kezeltek száma kisebb mértékben, de szintén emelkedni fog, a helyzet intézkedéseket indokol. A következő döntések születtek:

  • A közösségi közlekedési eszközökön november elsejétől kötelező a maszkviselés.
  • A munkaadók szervezeteinek javaslatára a cégek és a vállalkozások jogot kapnak arra, hogy a munkavégzés feltételeként előírják a védőoltást az alkalmazottak számára, ha ezt szükségesnek látják.
  • Az egészségügyi intézményekben látogatási tilalmat vezetnek be. A szociális intézményekben az intézményvezetők dönthetnek erről.

Gulyás Gergely ezután az oltások fontosságát hangsúlyozta, és remélik, hogy a negyedik hullám ezekkel az intézkedésekkel és a vakcinákkal megfékezhető. Az állami szerveknél széles körben elő fogják írni az oltási kötelezettséget, az önkormányzatoknál a polgármesterek lesznek jogosultak dönteni erről.

Gulyás később újságírói kérdésre elmondta, hogy a munkáltatók két oltást tehetnek kötelezővé a koronavírus elleni vakcinából, de orvosi papírral igazolható, ha valaki egészségügyi okok miatt nem kaphatja meg az oltást. Azok a munkavállalók, akik a kötelezővé tétel ellenére sem oltatják be magukat, fizetés nélküli szabadságra küldhetők, de egy év eltelte után a munkaviszonyukat is meg lehet szüntetni. Az erről szóló rendelet 1-2 napon belül megjelenik, vélhetően december 15-ig kell felvennie az első vakcinát azoknak, akiknél előírja azt a munkáltató.

További részletek a Kormányinfóról az Index.hu tudósításában.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Related posts