Felmérés: A magyarok 31 százaléka hiszi azt, hogy az emberiség együtt élt a dinoszauruszokkal

Megosztás


A tudománnyal és technológiával kapcsolatos ismereteket vizsgálta az uniós állampolgároknál az Eurobarometer újabb, szeptemberi jelentése, amely néhány meghökkentő részletet is tartalmaz.

Az egyik ilyen, hogy Magyarországon a lakosság 31 százaléka hiszi azt, hogy a legkorábbi emberek a dinoszauruszokkal egy időben éltek (A románok és az olaszok egyharmada is hasonlóan gondolkodik).

Több magyar azon a kérdésen is elvérzett – szúrta ki a Qubit –, hogy a belélegzett oxigén a növényekből származik-e. Erre ugyanis 75 százalék válaszolt helyesen.

A magyarok az EU-átlagtól (32 százalék) lemaradva hiszik azt, hogy az antibiotikum a vírust is megöli. Azt viszont szinte egész Európa jól tudja, hogy a kontinensek évmilliók óta mozgásban vannak, és ez a folyamat a jövőben sem áll le.

Egy másik érdekesség, hogy a magyar lakosság 48 százaléka gondolja azt, hogy a rák ellenszere létezik, de a piaci érdekek miatt elrejtik a nyilvánosság elől.

Azt pedig, hogy a vírusokat kormányzati laboratóriumokban állítják elő, 43 százalék gondolja így Magyarországon. Több helyen viszont még magasabb arányokat mértek ennél a kérdésnél.

Az idei kutatást 27 tagországban végezték, minden országban reprezentatív mintán.

Kapcsolódó cikkek