Elkezdődött: van, ahol már korlátozzák, mennyit tankolhatnak a dízelesek

Megosztás

A teherautósofőrök különösen “lelkesen” fogadták az új szabályozást. Egyértelműen bajban a dízelesek és már láthatjuk, hogy Európát, sőt hazánkat is elérte a probléma.

Kína több részén is korlátozni kezdték, hogy mennyi dízel üzemanyagot lehet egyszerre vásárolni, írja a BBC. A lépésre a meredeken emelkedő árak, illetve az akadozó utánpótlás miatt volt szükség. A kínai közösségi oldalakon panaszkodó teherautósofőrök beszámolói szerint volt, akinek napokat kellett várnia arra, hogy újra tudja tankolni a járművét.

Kínában hetek óta súlyos ellátási problémák vannak az energiaszektorban, se szénből, se földgázból nincs elég, a most beütő üzemanyaghiány pedig vélhetően szintén nemzetközi következményekkel járhat, és újabb csapást jelenthet a globális ellátási láncokra.

A BBC-nek nyilatkozó elemző, Mattie Bekink szerint a jelenlegi üzemanyaghiány ugyanis a jelek szerint az országon belüli fuvarozást is sújtja, emiatt pedig akadozhat a Kínában gyártott termékek kivitele.

Egy Hopej tartományban dolgozó kínai kamionsofőr arra panaszkodott, hogy egyszerre csak 100 litert tankolhat, ami a járműve kapacitásának csak 10 százalékát jelenti. Más tartományokból még szigorúbb korlátozásokat jelentettek.

A jelentős kereskedelmi csomópontnak számító Sicsiacsuang várostól hét órányi vezetésre lévő Fujangban pedig már benzint sem feltétlen kapni, ahol meg igen, ott jóval drágábban, mint amit megszoktak a sofőrök.

Az AXA Investment kínai piacokkal foglalkozó elemzője, Aidan Jao elmondása szerint a piac már tudomásul vette a kínai szénhiányt, de az üzemanyaghiány új helyzetet teremtett. Az utóbbi időben az összes fosszilis üzemanyag ára emelkedett, mivel miközben nőtt irántuk a kereslet, hiány alakult ki belőlük a piacon. Az olajárak 2014 óta a legmagasabb árfolyamon vannak, és ez az EU-ban, illetve Nagy-Britanniában is fennakadásokat okozott. Az európai problémák egy részéről éppen az tehet, hogy Kínában és Indiában hiány alakult ki szénből és földgázból, és emiatt a gyárakban, üzemekben sok helyen visszakapcsolták a benzin hajtotta generátorokat. (444.hu)

Related posts