Jakab-Orbán szócsata az országgyűlésben

Megosztás

Jakab Péter kérdezett először az Országgyűlésben Orbán Viktor miniszterelnöktől az azonnali kérdések órájában. Jakab azt kérdezte Orbántól, hogy szerinte ilyen infláció mellett meg lehet-e élni 130 ezer forintból, vagyis a jelenlegi nettó minimálbérből. Orbán kijelentette, hogy Jakab ugyan hivatkozhat az uniós helyreállítási alapra, az hitel, így a kormány csak egy újabb hitel felvételétől óvja jelenleg az országot.

Orbán röviden idézte a most 18 éves Jobbik alapító okiratát, amiben az akkor még szélsőséges párt a baloldali, „kommunista utódpárt” eltávolításáért akart mindent megtenni. Amikor ön a Jobbik elnöke lett, akkor a Jobbik volt a legerősebb ellenzéki párt, ma a DK az – mondta Orbán – „a Jobbik csatlakozott a kommunista utódpártok és liberálisok szövetségéhez, Isten éltesse önöket”.

Jakab erre ugyan felhánytorgatta, hogy tudomása szerint az Orbán család havi 180 millió forintból él, ám a miniszterelnök erre nem volt hajlandó reagálni, helyette Jakabot a Gyurcsány Show-ban táncikáló bohócként írta le, majd hozzátette: örül, hogy a Jobbik elnöke is felvette a csokot, azonban az ilyen enyhítéseket a baloldal szerinte hatalomra kerülése után el szokta törölni, ám csak azután, miután felvette azokat. „Magunk között szólok önnek, vigyázzon a kommunistákkal” – tette hozzá Orbán.

Harangozó Tamás rövid felsorolásban elemezte a Fidesz tevékenységét. Az MSZP politikusa kiemelte az egyetemek közalapítványokba kiszervezését, és azt, hogy bebetonozzák hivatalnokaikat. Harangozó úgy véli, a kormány tudja, hogy nem hogy kétharmada, hanem többsége sem lesz jövőre az Országgyűlésben. Harangozó kiemelte: abszurd, hogy a kormány 49 százalékos győzelemmel tud kétharmados kormányt fenntartani.

Orbán válaszában elmondta, hogy nem csak egyszer, hanem háromszor nyerték meg a választásokat, különböző választási rendszerekben, szerinte pedig veszélyes, ha a politikusok a matematika területére tévednek, hiszen a baloldalnak Horn Gyula 32 százalékos abszolút többségével nem volt baja.

(hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek