Érdekes kijelentés a WHO-főigazgatótól: „Akkor lesz vége a járványnak, amikor a nemzetközi közösség úgy dönt”

Megosztás

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerint ugyanis minden eszköz rendelkezésre áll a koronavírus elleni küzdelemhez. Erről vasárnap a berlini egészségügyi világkonferencián beszélt az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója – számolt be róla a 444.hu.

A főigazgató szerint a nemzetközi közösség eddig nem észszerűen használta fel ezeket az eszközöket. Rámutatott: hetente közel ötvenezren vesztik életüket Covid-19-ben szerte a világon, így a világjárványnak még közel sincs vége. A WHO azt tűzte ki célul, hogy minden egyes ország lakosságának negyven százalékát beoltják az év végéig, hetven százalékát pedig 2022 közepéig.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerint ez a cél el is érhető, de csak akkor, ha az országok, illetve a vakcinák elosztását ellenőrző vállalatok megteszik, amit ígértek. „Azoknak az országoknak, amelyek már elérték a negyven százalékos célt – beleértve a G20 összes tagját –, le kell mondaniuk az újabb oltóanyag-szállítmányokról” a COVAX nemzetközi vakcinaelosztó kezdeményezés és az Afrikai Unió által létrehozott Afrikai Oltóanyag-beszerzési Alap (AVAT) javára – hangsúlyozta a főigazgató. Egyúttal felszólította az oltóanyaggyártókat, hogy osszák meg a tudást és a technológiát másokkal, és mondjanak le a vakcinákhoz kapcsolódó szellemi tulajdonjogokról.

via MTI/444.hu

Kapcsolódó cikkek