Szijjártó: A Szabad Európa Rádió a legsúlyosabb álhírrel jelentkezett

Megosztás

Külügyminiszterünk a mostani és az 1956-os nyugati hatalmaknak is beszólt. Szerinte a Szabad Európa Rádió súlyosan hibás volt a későbbi történésekben.

A magyar médiatörténet talán legsúlyosabb fake news-áról írt.

Hatvanöt évvel ezelőtt „hiába harsogta a sajtószabadság ikonja, a Szabad Európa Rádió a magyar médiatörténet talán legsúlyosabb fake newsát, hogy mindjárt itt a segítség, ma már tudjuk a fájdalmas igazságot: senki nem jött segíteni, cserben hagytak minket” – vezette fel az ünnepi Facebook-posztját Szijjártó Péter . A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, a magyarok hősként szálltak szembe a kommunista diktatúra elképesztő túlerejével, a küzdelem tétje pedig a szabadság volt.

„Mi, magyarok akkor is a szabad világhoz akartunk tartozni”, amely ugyanakkor „cserben hagyott minket”, így elvesztettük a szabadságharcot, és vele együtt elvesztettük a következő több mint három évtized szabadságát – írta.

Az 1956-os forradalom évfordulóján nem Szijjártó volt az egyetlen, aki a Szabad Európa Rádió felelősségét emlegette fel. Dancs Ferenc, a Külgazdasági és Külügyminisztérium migrációs kihívásokért és észak-amerikai kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára egy washingtoni megemlékezésen beszélt arról, hogy sok fiatal életébe került 1956-ban az, hogy elhitték a Szabad Európa Rádiónak, úton a segítség, de a segítség soha nem érkezett meg. Ő ugyanakkor azt is állította, hogy az amerikai támogatású Szabad Európa Rádiót Orbán Viktor miniszterelnök hatalmának az aláaknázására használják. (Hvg.hu)

Az egyik internetes hozzászóló nagyon éles megfogalmazást használva mutatott rá egy igen fontos dologra:

“Mi, magyarok akkor is a szabad világhoz akartunk tartozni… Most is ez a terv, szóval jó lenne ha végre eltakarodnátok a q…a …nyátokba, Péter.”

Egy másik hozzászóló pedig a helyettes államtitkár véletlen (?) elszólását emelte ki, miszerint nagy kár, hogy már mindenki számára természetes, hogy Magyarországon “Orbán Viktornak van személyes hatalma” és nem a választópolgároknak. Igaz, akik 2010 után is itt maradtak, pontosan tudják, hogy gyakorlatilag minden fontos kérdésről személyesen Orbán dönt, a többiek statiszták és egyszerű végrehajtók a kormányban.

Kapcsolódó cikkek