Kartellezés miatt szabott ki többmilliárdos bírságot Bige László cégcsoportjára a Versenyhivatal

Megosztás

Jogsértően törekedett éveken keresztül a partnerek és a cégcsoport közötti, illetve a viszonteladó partnerei közötti verseny, valamint az import korlátozására. Ezt állapította meg a Bige László nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó Nitrogénművek Vegyipari Zrt.-ről és vállalkozáscsoportjáról a Gazdasági Versenyhivatal – számolt be róla a HVG.hu.

A versenyfelügyeleti eljárásban összesen 11 hazai cég volt érintett, amelyek közül kettő vétlennek bizonyult, így velük szemben a GVH megszüntette az eljárást. A kilenc kartellező vállalkozás közül kettő elismerte a jogsértést és együttműködött a versenyhatósággal. Az egyikük a hatályos szabályok szerint a bírság teljes elengedésében, másikuk pedig csökkentésben részesült, így nyolc vállalkozás kapott bírságot a jogsértésekért.

A hosszú időn keresztül folytatott és kiterjedt jogsértésekre a Versenytanács összesen 14,1 milliárd forintos pénzbírságot rótt ki a Nitrogénművek hat érintett vállalkozására, valamint a Hőgyészi Agrokémiai Kft.-re és a Cargill Magyarország Zrt.-re – olvasható a szervezet közleményében.

A GVH vizsgálatának eredménye szerint a Nitrogénművek Vegyipari Zrt., illetve a vele egy vállalkozáscsoportba tartozó műtrágyagyártó és -forgalmazó vállalkozások

  • jogsértő módon meghatározták viszonteladóik számára a termékeik végfelhasználói árait,
  • sőt azt is, hogy mely vevőknek értékesíthetik tovább azokat.
  • A cégcsoport emellett – a külföldről történő beszerzés korlátozása érdekében – jelentős évi minimum-vásárlásmennyiséget, illetve kizárólagosságot írt elő viszonteladóinak.

A Nitrogénművek Zrt. üzemelteti Magyarország egyetlen műtrágyagyárát, a hazai piacon így csak az import jelenthet számára versenyhelyzetet. A versenyhatóság szerint a cégcsoport olyan komplex megállapodásrendszert alakított ki a stratégiai partnereivel, amely gátolhatta a vevőkért folytatott versenyt. A megállapodások célja az volt, hogy korlátozza a Nitrogénművek termékeinek szabad árazását, valamint a helyettesítő termékek beszerzését és értékesítését. A cég és forgalmazói továbbá a vevők egymás közötti felosztására is törekedtek.

Forrás: HVG.hu; Fotó: MTI/Balázs Attila

Kapcsolódó cikkek