Győzelemmel avatta fel az új arénát a DVTK!

Megosztás

Az orosz ellenfél remekül küzdött, de ezúttal a DVTK női kosárcsapata nem hagyott kétséget afelől, ki nyeri a találkozót.

Csütörtökön avatták fel az új DVTK Arénát, az átadón szép számmal képviseltették magukat a kormánypárti emberek is. Jelen volt többek mellett Varga Judit, Csöbör Katalin, Kiss János és Szabó Tünde is.

A kosárlabda új otthonául szolgáló multifunkciós sportcsarnok alapkövét 2019. október 8-én tették le. A DVTK Aréna főbejáratán belépve egy előcsarnokba érkezünk, innen vezetnek a liftek és az épület főlépcsője az emeletekre. Az előcsarnokhoz recepció, vizesblokk kapcsolódik, továbbá innen lehet elérni a külön erre a célra kialakított bemelegítő termet, de az előcsarnokból közvetlenül bejuthatunk a közel 3600 négyzetméteres csarnoktérbe is.

A háromszintes (földszint, plusz két emelet) épületben helyet kap még egy 250 négyzetméteres kondicionáló terem is. A csapatok, sportolók számára 14 öltöző áll rendelkezésre, amelyek közül kettő akadálymentesített a mozgásukban korlátozott sportolók számára. Igazi különlegesség a hazai csapatöltöző, ahol orvosi és masszázsszoba, szauna és pihenő helyiség szolgálja a piros-fehérek kosarasainak ideális felkészülését.

A játékteret behúzható lelátók határolják mind a négy oldalról, az 64 fő befogadására alkalmas sky box szinttel és a 70 fős VIP páhollyal együtt összesen 3522 fő foglalhat helyet a csarnokban.

A hétköznapokon, behúzott állapotban öt szabvány méretű pálya és két félpálya fér el a csarnokban, amelyeket leereszthető függönyök választanak el egymástól, így biztosítva egyszerre több korosztály számára edzéslehetőséget.

Mérkőzésnapon a lelátók kihúzásával a középső főpálya kerül a tér középpontjába. A DVTK-család legújabb ékköve amellett, hogy a kosárlabdacsapat otthona, számos egyéb rendezvényre is alkalmas: koncertek, kulturális rendezvények, kiállítások, vásárok és konferenciák méltó helyszíne lehet a jövőben.

A második emelet teljes egészében a szurkolókat szolgálja ki. A lépcsőkön felérkezve innen lehet megközelíteni a lelátókat, ezen a szinten több büfé és megfelelő számú vizesblokk szolgálja a szurkolók komfortérzetét. Az európai színvonalú szórakoztatásról pedig a sportolók mellett két óriás kivetítő, egy, az amerikai teremsportokban már megszokott, a pálya felett elhelyezkedő „led cube”, valamint a legkorszerűbb hang- és fénytechnika gondoskodik.

A frissen átadott DVTK Arénában pazar miliőben kezdődött a DVTK női kosarasainak találkozója, amelyre a Syktyvkar csapata mindössze nyolc játékost nevezett be. A sporttörténelmi első kosarat Marchenkova szerezte, dobása mindjárt három pontot ért. Musina növelte az előnyt akcióból és a büntetővonalról is. Az első hazai pontokat Kányási Veronika szerezte a hárompontos vonalon túlról (3-6). Ez némiképp megnyugtatta a hazai együttest, amely előbb Jovanovic révén kiegyenlített, aztán Green könnyű kosarával a vezetést is átvette (10-8). Egy nagyszerű leindítás végén Jovanović ziccerezett, Alexander Vasin, a vendégek mestere pedig időt kért. Bogičević remekbe szabott hármasával folytatódott a játék, Cherepanova palánk alólijával tapadtak az oroszok, viszont a hazaiak 8-asa a büntetőit is bedobálta (17-11). A 8. percben az addig hasznosan játszó Bogičević sérült meg, miközben betört a palánk alá, sajnos a szerb játékos már nem is tudott visszatérni a pályára. A piros-fehéreket ez az intermezzo sem tudta kizökkenteni, és Jovanović vezérletével magabiztos előnyt kovácsoltak maguknak az első játékrész végére (24-13).

A második felvonás első két perce gól nélkül telt el, Cherepanova hármasára aztán Jovanović válaszolt egy szép középtávoli dobással. A következő periódusban is csak kevés találatot jegyezhettünk fel, a diósgyőriek továbbra is magabiztosan vezettek a negyed felénél (27-18). A 17. percben Kányási osztott ki egy nagyszerű asszisztot Greennek, aki nemcsak akcióból, hanem a megítélt büntetődobásból is eredményes volt, a másik oldalon Musina szórt egy hármast. Kiss Angi szintén Greent találta meg egy remek átadással, az angol center nem is hibázta el a ziccert, így nem csoda, hogy a vendégek időkérése miatt állt a játék (32-23). Szűk két perc volt hátra a szünetig, összekapta magát a vendégcsapat, és négy pontot szerezve felzárkóztak, de az utolsó szó Cheridene Greené volt (34-27).

Kevés kosarat hozott a második félidő eleje. Kozhukhar ugyan gyorsan betalált, a DVTK-nak majdnem háromp perc kellett az első duplához, akkor Kányási támadta hatékonyan a gyűrűt. Jovanović és Cherepanova vágott be egy-egy triplát, majd Green kettesére Psareva reagált három ponttal (41-35). Lassan, de biztosan csalta a távolságot a Syktyvkar, a diósgyőri támadó gépezet erősen nyikorgott ekkor. A két légiós center Green és Coulibaly vívott élvezetes csatát a palánkok alatt. Jovanović szemfüles labdaszerzésével és könnyű kosarával folytatódott a játék, majd Psareva szórt egy hárompontost. A negyedet Kiss Angelika könnyű kosara zárta le (48-40).

A negyedik játékrészben Coulibaly nyitotta a pontgyártást, válaszként Jovanović dobta be mindhárom megítélt büntetőjét. A Syktyvkar előtt megvolt a lehetőség, hogy közelebb jöjjön, de Musina és Coulibaly is csak az egyik büntetőjét értékesítette, a túloldalon ugyanakkor Kányási keze nem remegett meg, a szőke hátvéd szép hármast helyezett el a vendégek gyűrűjében (54-44). Hat és fél perccel a vége előtt az orosz együttes egy időkéréssel igyekezett rendezni sorait, négy pontot faragtak is a hátrányukból, de Medgyessy szíve is a helyén volt. Psareva hidegvérrel értékesített büntetői után teljesen nyílt lett a találkozó, időt is kért Földi Attila (56-50). A vendégek legjobbja, Musina, és a hazaiak vezérei, Jovanović és Green válaszoltak egy-egy kettessel, így másfél perccel a vége előtt nyeregbe került a DVTK (60-52). Goldyreva másként gondolta, ezért bevágott egy hármast, azonban Kányási is megmutatta, hogy nem áll tőle távol ez a műfaj, szertefoszlani látszottak az oroszok reményei. Bő fél perc volt hátra a mérkőzésből, Jovanović duplájára Cherepanova vágott be egy triplát, győzelemmel avatta új pályáját a DVTK (65-58).

Női Kosárlabda Európa Kupa, F-csoport, 2. forduló

DVTK – Nika Syktyvkar 65-58 (24-13, 10-14, 14-13, 17-18)

Miskolc, DVTK Aréna, 500 néző. Játékvezetők: Bojan Jovanić (bosnyák), Josip Mikulić (horvát), Goran Stojančević (bosnyák).
DVTK: Medgyessy, Aho, Bernáth, Jovanović, Green. Csere: Kiss A., Bogičević, Kányási, Tóth F. Vezetőedző: Földi Attila.
Syktyvkar: Cherepanova, Musina, Goldyreva, Psareva, Marchenkova, Coulibaly, Kozhukhar, Burik.

(Minap.hu)

Kapcsolódó cikkek