Mi lett a zempléni sikerfaluval, Komlóskával?

Megosztás

Évtizedeken keresztül a siker övezte ezt az aprófalut, a polgármester újszerű megoldásával. Mi történt 2019 óta?

Komlóska ősszel is gyönyörű. Embermagasságú bordó dáliák nyílnak a görögkeleti templommal szemben, apró ablakos ruszin tájház őrzi a falu sajátos múltját. Faszállító teherautók, traktorok, furgonok jönnek – mennek – az apró zempléni zsákfaluban van élet. Jó tíz éve talán éppen azért szeretett bele az ország Komlóska történetébe, mert ilyennek szeretné látni a magyar falut. Főként Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Idősebb nő talicskán tol súlyos terhet, erőlködve halad az emelkedőn. Az egyik fölénk magasodó hegyaljai kertben egy másik asszony küzd az ásóval, nehezen forgatva a barnás földet.

– Komlóskán az asszonyok dolga az ásás? Hol vannak a férfiak? – kérdezzük.

– A temetőben – hangzik a felelet.

Ha lehetne, visszaszívnánk a kérdésünket, az asszony ugyanis elfordul, így takarja a bánatát. Számára nem statisztikai adat, hogy a faluban háromszor annyi hetvenes éveiben járó nő van, mint amennyi férfi.

Zemplén egyik leghíresebb falujában vagyunk. Köteles László egykori polgármester vezetésével az itt lakók úgy döntöttek, Komlóska nem adja meg magát a sorsának.

Magyarország területének 15 százalékát az ilyen aprófalvak adják, a települések harmadát teszik ki, ám az ott élők száma évtizedek óta csökken. 1970-ben minden ötödik magyarországi ezer lakos alatti aprófalvakban élt, ma már csak minden harmincharmadik.

Az ország egykori legfiatalabb polgármestere (21 évesen lett falusi vezető) új modellt eszelt ki. Köteles úgy vélte, az aprófalvak azért pusztulnak, mert nincs gazdasági erejük, és pusztán az ott élők érzelmi ragaszkodása tartja életben őket. Kitalálta tehát, hogyan lehet mindkettőt erősíteni. Lényegében ugyanazt az utat követte, amit később Magyarország: adóparadicsommá tette Komlóskát, így teremtve meg gazdasági önállóságát. Amíg hazánk a társasági adó alacsony szintjével vonz ide (adózni) külföldi cégeket, addig Komlóska egyetlen forint helyi adót sem szedett be azoktól a vállalkozásoktól, amelyek ide jelentették be a székhelyüket. Miért érte ez meg a falunak? A cégek gépkocsi-állománya miatt.

A nehézgépjárművek súlyadójából befolyt összegből munkahelyeket teremtettek, és a falu sokat költhetett ebből arra, hogy erősítse az érzelmi köteléket, vagyis a ruszin hagyományokat, a görögkatolikus vallást, a helyi oktatást és szolgáltatásokat. 

Amikor a baloldali kormány idején bezárták a helyi postát, Köteles László országos kispostamentő programot hirdetett, összefogott más kistelepülésekkel, és perek sorozatával érte el, hogy a falut a világgal összekötő apró hivatal megmaradhasson. Komlóska dacolt az iskolabezárási programmal is, ruszin nemzetiségi oktatás címén az első hat osztályt, majd az alsó tagozatot sikerült helyben tartania. Mindez olyan sikeres volt, hogy a polgármesteri hivatal előterének szekrényében alig férnek el a falumegújításért adományozott kitüntetések. 2014-ben a falumegújítás európai díját is átvehették.

Éppen a 2014-es év hozta a következő fordulatot a falu életében: Köteles László sokáig a Fidesz lelkes híve volt, ám 2014-ben már függetlenként indult. A jobboldal népszerű alakja volt, amíg 2002 és 2010 között a baloldali kormányok idején a kistelepüléseket megfojtó megszorítások ellen lázadt, és később is, amikor busszal vitte a komlóskaiakat Budapestre a békemenetre. Azután éles fordulatot vett, onnantól olyan vehemensen támadta az Orbán-kormányt, ahogy korábban támogatta. Ráadásul elkötelezetten keresztény, jobboldali nézőpontból, ami a Fidesz számára a legkellemetlenebb. A szakításnak oka volt. „Voldemorti” idők kezdődtek a megyében. Mengyi Roland országgyűlési képviselőről 2016-ban tárta fel a sajtó, hogy rendőrségi jegyzőkönyvek szerint a pályázóknak évek óta vissza kellett neki csorgatni komoly összegeket (és Voldemortnak kellett őt szólítani a Harry Potter-regények főgonosza után). 

Komlóska nem volt hivatalosan érintett az ügyben, nem is Mengyi választókerületéhez tartoztak, de azért a világ érezhetően megváltozott körülöttük. A falu addig sorban nyerte a pályázatokat, és főként helyi mesterekkel végeztethették fejlesztéseiket, vagyis duplán gazdagodhattak. Ezután erre ritkábban volt lehetőség. Mindez helyben csökkentette Köteles László tekintélyét, alkata pedig nem tette lehetővé, hogy bárkit Voldemort nagyúrnak szólítson. Végül a csalódottsága vitte be őt az országos politikába. Vagy a naivitása.

Pusztai-Csató Adrienn, a borsodi Szentistván község egykori polgármestere Gémesi György gödöllői polgármesterrel együtt kereste fel Komlóskán Köteles Lászlót, hogy bevonja az Új Kezdet nevű pártba. Gémesi György sikeres helyi polgármesterekből szervezett jobboldali ellenzéki politikai mozgalmat maga köré. 

– Rettentő öröm volt, hogy az addigi magányos harcosok hirtelen hasonló emberekkel találkoztak – meséli az azóta jogtanácsossá „átigazolt” egykori polgármester, mennyire meghatározó volt számára ez a találkozás, és Köteles Lászlóhoz fűződő barátsága. A kis zempléni falu számára országos hírnevet szerző Köteles ekkora már szűknek kezdte érezni az apró települést, és úgy gondolta, országosan is hasznosítható lenne az általa kitalált modell. Végül alighanem ebbe bukott bele: a nagypolitikai csaták túl sok idejét vonták el a falutól, és a komlóskaiak úgy érezték, többet foglalkozik a médiával és az idegenekkel, mint velük.

Az országos politikai szerepvállalás nem hozott sikert számára. 2018-ban nem jutott be a parlamentbe, Hörcsik Richárd simán hozta a körzetet a Fidesznek. A mélyen vallásos Kötelesnek hiába volt akkor már jó húszéves faluvezetői gyakorlata, mégiscsak egy kis községet vezetett, a pártpolitikái rafinériákban nem volt tapasztalata. Az Új Kezdet az LMP-vel való együttműködésben megszerzett egy listás mandátumot, de azt nem a legjobb egyéni eredményt hozó képviselőnek, hanem a harmadiknak adták oda. Köteles volt a második, a körzetében kétszer annyi szavazatot szerzett, mint az LMP maga, a voksoknak közel 13 százalékát hozta. A konfliktus hatására többen kiléptek az Új Kezdetből. Pusztai-Csató Adrienn szerint nem azért bántotta mindez, mert a hatalomvágy hajtotta.

Köteles Lászlónak küldetéstudata volt. A képviselői kampány során szinte sokkolta a megyéjében tapasztalható nyomor, amivel Komlóskán sosem találkozott, és úgy gondolta, modellje más településeken is alkalmazható volna. 

2019? A teljes változás.

– Adrienn, baj van, elveszítettem a választást – ezzel hívta fel Köteles László Pusztai-Csató Adriennt 2019-ben az önkormányzati választások estéjén. Elképzelhetetlen hír volt, 1994 óta Köteles mindig utcahosszal győzött. Most azonban elindult ellene Haluska Szilvia, és simán megverte. Utódja 73, Köteles László 57 szavazatot kapott, látszólag nem olyan nagy a különbség. Ám az addigi polgármesterre csak nyolcan voksoltak többen, mint a harmadik helyen végző jelöltre.

– Addigra lényegében mindent elvontak a falutól, mintha lélegeztetőgépre raktak volna bennünket, akkor kapunk levegőt, ha megnyitják a csapot  – magyarázza az okokat Matisz Zsolt a képviselőtestületből. A képviselő szerint Köteles jól megtalálta a hangot az idősekkel, de a fiatokkal már nehezebben. Rengeteg programot szervezett a községben, de azok általában kulturális vagy vallási jellegűek voltak, a fiatalok viszont bulizni akartak. Az idősek lassan elfogynak, és a többiek már nem támogatták olyan nagy arányban. Az emberek változást akartak. További részletek a Valaszonline.hu cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek