Bő fél évvel ezelőtt még esélytelen utolsónak mérték Márki-Zay Pétert

Megosztás

Vagy a felmérések lőttek ennyire mellé, vagy a végül az ellenzéki előválasztás győzteseként ünnepelt hódmezővásárhelyi polgármester tudta ennyire jól megszólítani az embereket.

Dobrev Klárát biztos befutónak, Márki-Zay Pétert pedig a sor végén kullogónak mérték egy ideig a közvélemény-kutatások. Az ellenzéki előválasztás második fordulójában aztán már mindkét miniszterelnök-jelölt erősen kampányolt a kutatásokkal, persze épp csak azokkal, amelyek nekik kedveztek. Ezek a felmérések az utolsó hetekben politikai hatásokkal is jártak: Márki-Zay maradt, Karácsony Gergely elköszönt a jelöltségtől. Vasárnap este 8 után pedig hivatalossá vált, hogy Márki-Zay Péter lesz az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje.

Február: Márki-Zay negyedik

Annak idején, február környékén, amikor még nem csak az időjárás volt ködös, de az is, hogy tényleg lesz-e nagy ellenzéki összeborulás, és ha igen, ez pontosan hogy is fog megvalósulni, és még csak potenciális jelöltekből lehetett mazsolázni, a Medián már csinált egy felmérést. Akkoriban még senki nem lepődött meg ennek az eredményén, de utólag nézve már tudjuk, hogy a valódi verseny nagyon másképp alakult. A felmérést Karácsony Gergely húzta be, a második legnépszerűbb Jakab Péter lett, Dobrev Klára a harmadik helyig jutott, Márki-Zay Péter pedig csupán negyedik lett. Fekete-Győr András már itt is sereghajtó volt a maga tíz százalékával, de a valódi versenyben, az előválasztás első fordulójában még ennél is kevesebbet kapott.

Tavasz: Jakab az ellenzék vezető ereje

Ezután egy ideig az első három helyezett nagyjából a legtöbb felmérésben megegyezett (Karácsony Gergely, Jakab Péter és Dobrev Klára), maximum a sorrendjük változott néha. A tavaszt például egyértelműen Jakab Péter érezhette igazán a magáénak, Fekete-Győr pedig a legkevésbé. A Republikon akkoriban a Jobbikot mérte az ellenzék vezető erejének, ahogy az öt ember közül Jakab vette át a vezetést több másik felmérésben is (Závecz, Medián).

Márki-Zay az utolsó helyen

A Závecznél ugyanebben az időben még Márki-Zay kullogott az utolsó helyen, jószerével ez volt az egyetlen felmérés, ahol nem Fekete-Győr lett az ötödik, de ekkoriban a Momentum-elnöknek jót tett, hogy már javában hangosan kampányolt és felcsúti perezett. Sőt, Jakab még abban a nyári Závecz-felmérésben is vezetett, amiben azt nézték, ki húzná be a vidéket. A kutatásban a Jobbik jelöltje tarolt a kisvárosokban és falvakban, aztán az előválasztáson kékbe borult a térkép, ezeket a településeket a DK és Dobrev nyerte, Jakab pedig a második fordulóba sem került be.

Május: Karácsony a legesélyesebb

Májusban aztán biztossá vált, hogy Karácsony Gergely elindul az előválasztáson, és be is pozícionálta magát Orbán Viktorral szemben, mint az egyetlen jelölt, aki le tudja őt váltani, ez pedig akkoriban be is jött neki: a Publicus több egymás utáni felmérésében is már Karácsony Gergelyt látták a legesélyesebbnek Orbán Viktor kihívójaként, Dobrev pedig előzte Márki-Zayt, Fekete-Győr viszont maradt az utolsó helyén. A kormány is beröffentette az azóta is robogó Gyurcsány-showt, a kormányközeli Nézőpont pedig folyamatosan azt mérte, a magyarok vajon Karácsonyt vagy Orbánt választanák-e miniszterelnöknek, a főpolgármester persze alulmaradt a méréseikben.

Július: Márki-Zay 5 százalék alatt

Még Závecz júliusi felmérése sem vette figyelembe Márki-Zayt: ők megint csak a Jakab-Dobrev-Karácsony triót látták a támogatottságok alapján a befutóknak, a hódmezővásárhelyi polgármestert pedig Fekete-Győr mögé, és öt százalék alá mérték.

Első forduló: nem úgy alakult, ahogy gondolták

Így jött el az őszi előválasztás, ami megmutatta, hogy hiába a sok felmérés, az első forduló eredményei nem pont úgy alakultak, ahogy azt addig a közvélemény-kutatások mutatták. Az ellenzék legnagyobb pártja, a DK nyert, Dobrev pedig még a DK sikerét, szavazatinak számát is jócskán felülmúlta, és letarolta a vidéket. Az előválasztás bomba meglepetése Márki-Zay Péter szereplése lett. A hódmezővásárhelyi polgármester pártháttér nélkül 20,4 százalékot szerzett, és a harmadik, továbbjutó helyre futott be – ezzel pedig maga mögé utasított két pártelnököt is. Az ellenzéki szavazók nagy részének bejött az, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje a létező pártokkal szemben, kvázi az ellenzék belső ellenzékeként pozícionálta magát. Emellett a Fidesz kemény elszámoltatását ígérte, és nem óvatoskodott a régi baloldallal, így Gyurcsány Ferenccel szemben is kritikus tudott lenni. Márki-Zay vitt két választókerületet miniszterelnök-jelöltként (a sajátját, Hódmezővásárhelyt nagyon, illetve a körmendi körzetet az MMM kormányfőjelöltjeként), a fővárosban négy budai, belső kerületben is megelőzte Dobrev Klárát. (Telex.hu)

Kapcsolódó cikkek