Jó hír: a tesztelt orrspray valóban hatékonyan megvédhet a koronavírustól

Megosztás

Úgy tűnik, megbízható megoldásra leltek a kutatók. Egy orrspray akadályozhatja meg az újabb járványhullámokat, a tesztek kifejezetten biztatóak.

Már a harmadik klinikai tesztfázis előtt áll az a Covid elleni szer, amellyel kapcsolatban a pécsi virológusok végeztek kutatásokat. A hatóanyag a kezelt sejteket megvédi a vírusfertőzéstől – mondta a Heteknek Kemenesi Gábor víruskutató, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa.

„Laborkörülmények között igazoltuk azt, hogy az orrcsepp az azelasztin-hidroklorid hatóanyaga révén képes lehet a fertőzést, a vírus szaporodását megállítani, sőt azokat a sejteket, amiket kezeltünk vele, meg is védte a vírusfertőzéstől. Németországban még hátravan a harmadik klinikai tesztfázis, és úgy látszik, hogy emberben is működni fog, tehát ez egy ígéretes szer” – mondta Kemenesi Gábor.

Korábban lehetett hallani arról is, hogy a Pécsi Tudományegyetem virológusai az osztrákokkal közösen fejlesztenek egy koronavírus elleni vakcinát. Erről a projektről a kutató azt mondta, hogy mivel időközben többféle vakcina is elérhetővé vált világszerte, és óriási a gyártási kapacitás is, ez a fejlesztés „okafogyottá vált, bár kutatási szempontból továbbra is érdekes.”

Ugyanakkor szerinte esély nyílhat arra, hogy az mRNS-vakcinák gyártása Magyarországon is lehetővé váljon: igyekeznek hazahozni az mRNS-vakcinatechnológia tudástranszferét. „Az mRNS-vakcina gyártásához egy sor különböző kutatóelme kell: fehérjebiológus, modellező, virológus és sok más szakértő. Most itthon hozzuk létre ennek a tudományos hálózatát” – mondta Kemenesi.

A víruskutató a járvány negyedik hullámáról szólva hangsúlyozta: tőlünk függ, hogy ennek milyen lefolyása lesz. „Még sok az oltatlan ember, ők különösen veszélyeztetettek, megtölthetik a kórházakat, és előállhat megint egy olyan helyzet, amit senki nem szeretne látni” – jegyezte meg Kemenesi Gábor, hozzátéve, hogy az oltás felvétele mellett a maszkviselés is segíthet a járvány leküzdésében. (Hvg.hu)

Related posts