Egyre több a mikroműanyag a csecsemők szervezetében

Megosztás

Egy friss kutatás eredményei szerint a csecsemők testében tizenötször több mikroműanyag található, mint a felnőttekében.

Mikroműanyagnak nevezik azokat az öt milliméternél kisebb műanyagdarabokat, amelyeknek a vastagsága egy két Euróséhoz közelít.


Rengeteg mikroműanyag található a kozmetikumokban, a gyógyszerkapszulákban, vagy akár a mosószerekben is. Mikroműanyag akkor is keletkezhet, amikor például egy szintetikus ruhát mosunk ki a csap alatt.

Jelentős mikroműanyag kerül a csecsemőkbe a rágójátékokon keresztül, illetve ha mikroműanyagot tartalmazó szőnyegeken másznak.

A két leggyakoribb mikroműanyag szintjét vizsgáltak meg a kutatók tíz felnőtt és hat csecsemő székletmintájában, a polietilént  (PET) és a polikarbonátot (PC).
Mind a felnőttek mind a csecsemők mintájában találtak mikroműanyagot a kutatók, de az összehasonlítást követően, kiderült, hogy a csecsemők mintájában legalább tízszer annyi a mikroműműanyagot találtak, mint a felnőttekében.


Tudósok szerint az emberi szervek képesek felszívni a mikroműanyagot, viszont nem tudni, hogy hosszú távon mit okoz ez az emberi szervezetben. Aggodalomra ad okot, hogy a laboratóriumban elvégzett kísérletek azt mutatják, hogy a mikroműanyag ahelyett, hogy ártalmatlanul átjutna a a szervezeten igencsak egészségtelen hatással van az egészségre, mivel a legkisebb darabok képesek bejutni a keringésünkbe. Az állatokon végzett kísérletekben pedig kimutathatóvá vált, hogy sejthalált, gyulladást és anyagcserezavarokat okoz.

Ha érdekli a teljes cikk, azt a JövőTV oldalán olvashatja el!

Kapcsolódó cikkek