A Civil Választási Bizottság elnöke nem engedné Karácsony és Márki-Zay „tandemezését”

Megosztás

Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter hétfői egyeztetésük során arra jutottuk, hogy egymás mellett szerepelne a nevük az ellenzéki előválasztás második fordulója során a szavazólapon. Csakhogy ahogy arra a HVG.hu rámutat: a hat párt által meghozott szabályok ezt nem teszik lehetővé, azok úgy fogalmaznak, hogy a három – az első fordulóban legalább 15 százalékot elért – jelölt kerül fel egymás alá a szavazólapra, és mindenkire külön-külön lehet voksolni.

A javaslat nem aratott sikert a választások lebonyolítását is segítő és az egész folyamat civil kontrollját megtestesítő Civil Választási Bizottság (CVB) elnökénél sem. “Nincs tandem” – jelentette ki a Márki-Zay–Karácsony szavazólapi kettős feltüntetésének vitájáról a hvg.hu kérdésére Magyar György ügyvéd, a CVB elnöke. Úgy fogalmazott:

“Játék közben a szabályokon nem változtatunk, erről szól a demokrácia, döntsék el, kinek a neve szerepeljen a szavazólapon.”

Ha ugyanis mindketten egyszerre lennének rajta egymás mellett, “azzal nem csak az eredeti, hatpárti megállapodás alapján írt szabályokat rúgnák fel, de ez az előválasztás és a választók megcsúfolása is lenne” – mondta. Természetesen egymás között bármiben megállapodhatnak, de a szabályokat nem írhatják át – tette hozzá.

A CVB elnöke szerint egy ilyen döntéshez a hat párt egyöntetű döntése szükséges, ami szerinte nem várható, “de, ha mégis átnyomják, azt mi civilek nem hagyjuk, akkor inkább felállunk” – tette egyértelművé, hogy szerinte elfogadhatatlan lenne egy ilyen megoldás. Úgy véli, ez olyan, “mintha meccs közben arról döntenénk, hogy kézzel is rúghatunk gólt”.

A HVG szerint egyébként sürgeti a feleket az idő, mert információik szerint még ma le kell adni a nyomdáknak a szavazólapokat.

Forrás: HVG.hu

Kapcsolódó cikkek