Ők dönthetik el a 2022-es választás sorsát, így váltható le a Fidesz

Megosztás

Ha mindenhol valóban egyetlen ellenzéki jelölt lesz a fideszes kormánypárti politikus kihívója, van esély. Bár tény, rengeteg a billegő és a nehéz körzet is, a billegők dönthetik el a választást.

A 444.hu hosszasan kielemezte, mely választókerületek lehetnek igazán érdekesek, melyek a nagyon nehezen nyerhetők, melyek a könnyebben hozhatók. Az önkormányzati választás 2019-ben már megmutatta, hogy néhány stabil fideszes fellegvárnak számító helyen is meginoghat a kormánypárt, ahogy ez több helyen nagy változást is hozott.

Huszonhét olyan választókerület van az országban, ahol a leginkább kétesélyes, hogy ellenzéki vagy fideszes győzelem születik-e jövőre. Ezek olyan körzetek, ahol 2018-ban a kormánypárti jelölt 48-52 százalék közötti eredményt tudott elérni. Itt dőlhet el a jövő évi választás sorsa.

Az előválasztásnak köszönhetően már tudjuk, kiket küld harcba az ellenzéki összefogás ezekben a körzetekben. Tízen a DK, heten-heten a Jobbik és az MSZP, ketten a Momentum, egy jelölt pedig a Párbeszéd frakciójába ülne be győzelem esetén.

Nehezebb megjósolni, hogy a Fidesz kiket fog felsorakoztatni. A kormánypártban az előválasztás úgy zajlik, hogy az Orbán Viktor által kinevezett választókerületi elnökök ajánlanak jelölteket (általában saját magukat), akikről az Országos Választmány (általában Orbán Viktor) dönt. Bár Kubatov Gábor pártigazgató a legbalhésabb képviselőknek már megüzente, hogy „bölcsebb lenne, ha a közösségünk érdekében hagynák, hogy más induljon helyettük”, ebben a 27 választókörzetben várhatóan ugyanazokat indítja a Fidesz, akiket 2018-ban.

A 444.hu által elemzett körzeti térkép

Lázár János vs. Márki-Zay Péter

A legérdekesebb párharcra talán Csongrád 4-ben számíthatunk, ahol Márki-Zay Péter óriási fölénnyel, a szavazatok 82 százalékával verte DK-s ellenfelét. A miniszterelnök-jelölti versenyt is magasan, 51 százalékkal nyerte ebben a körzetben. (Ezen kívül csak egy Vas megyei körzetet tudott elvinni, nagyon szűkösen.)

Hacsak nem lesz meglepetés, a Fidesz bizonyára Lázár Jánost indítja itt. Az egykori miniszter 52 százalékot kapott három éve az országgyűlési választáson, akkor a jobbikos jelölt végzett a második helyen 37 százalékkal.

 Lázár János  Fotó: Lázár János/Facebook

Márki-Zay 2018-ban és 19-ben is megnyerte a hódmezővásárhelyi polgármester-választást a Fidesz ellen, de akkor nem közvetlenül Lázárral kellett megküzdenie. Ha a saját városában már erősebb is nála, kérdés, mennyire lesz képes felszívni magát a kisebb falvakban, ahol Lázár 60-70 százalékokat is elért legutóbb. Ráadásul mióta nincs benne a kormányban, Lázár aktivizálta magát helyben, a kisemberek és a vidék politikusának imidzsével lép fel. Legfrissebb Facebook-posztja is úgy kezdődik, hogy „CSAK A VIDÉK”.

Csongrádban még egy billegő körzetet találunk, a szentesit, ahol a jobbikos Szűcs Ildikó lesz a jelölt. Most Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese képviseli ezt a térséget.

Hende Csaba vs. Czeglédy Csaba

Czeglédy Csaba ugyan elég beágyazott Szombathelyen, csak 176 szavazattal verte Ungár Pétert, akit végig homoszexualitásával és azzal támadott a vasi kormánymédia, hogy egy „elkóborolt budai milliárdos”. Igaza lehetett Czeglédynek, amikor azt mondta: politikailag jól jön neki a gyanúsítás, hogy ő az Ördög Ügyvédje, aki kiszivárogtatta a Borkai-videót.

Hódmezővásárhelyhez hasonlóan Szombathelyt is elvesztette már a Fidesz, és itt sem kellett megvárni hozzá az önkormányzati választásokat. Az egyik alpolgármester a túlóratörvény miatt hónapokkal korábban átállt az ellenzékhez, majd 2019 őszén a polgármesterséget és a közgyűlési többséget is elvitte az ellenzék.

 Czeglédy Csaba  Fotó: Kaufmann Balázs

2018-ban 50 százalékot kapott Hende Csaba, de ahogy máshol, itt is sok múlik majd a kistelepüléseken, ahol 60-70 százalékot is elért. Hende látványosan háttérbe szorult, amikor Orbán Viktor leváltotta a Honvédelmi Minisztérium éléről, egyelőre nem tudni, egyéniben elindul-e.

Akárhogy is, kérdés, hogy egy DK-s politikus meg tudja-e szólítani a Fidesztől eltávolodott Vas megyei szavazókat. Czeglédy egyelőre az előválasztásra koncentrálja kommunikációját, most Karácsony Gergelybe szállt bele azzal, hogy nagy az arca.

Feljebb lépne a balmazújvárosi Márki-Zay-hasonmás

Jó néhány billegő körzetet találunk az ország szegényebb, keleti régióiban is, Borsodban és Hajdú-Biharban hármat, Békésben kettőt.

Hajdú-Biharban a hajdúböszörményi körzet különösen érdekes. Ott található Balmazújváros, ahol Hegedüs Péter 2018-ban, majd 2019-ben is legyőzte a fideszes polgármesterjelöltet, elmondása szerint Márki-Zay Péter módszereivel. Nem félt konfliktust vállalni a hatalom számára kedves ügyekben, megvonta a helyi focicsapat támogatását is. Most jobbikos jelöltként nyert az előválasztáson, Tiba István lehet jövőre az ellenfele, aki legutóbb 49 százalékot kapott.

A másik két billegő hajdú-bihari körzetben momentumos jelöltek indulnak, a két békésiben pedig DK-sok.

 Hegedüs Péter  Fotó: botost/444.hu

Borsodban az egyik billegő körzet Koncz Zsófiáé, aki apja halála után indult el a tavalyi időközi választáson, és nyert 51 százalékkal. Ez erősebb volt a Fidesz 2018-as eredményénél is. Ekkor az ellenzék egységesen a jobbikos Bíró Lászlót támogatta. Ám a korábbi antiszemita kijelentései és zavaros üzleti ügyei miatt Bíró most el sem indult az előválasztáson, az MSZP-s Jézsó Gábor volt az egyedüli jelölt, aki 2014 óta tiszaújvárosi önkormányzati képviselő, mellette hittantanár, végzettsége szerint teológus, és egy amatőr színházi társulat tagja.

A szomszédos, sátoraljaújhelyi körzetben Erdei Sándor nyerte az előválasztást jobbikos támogatással, ő önkormányzati képviselő Miskolcon, és még a 2000-es évek elején Rokker Zsoltti néven vált ismertté. Ott most Hörcsik Richárd a fideszes képviselő.

Megingott a Fidesz a Jászságban

2018-ban a jászberényi központú Jász-Nagykun-Szolnok 2-es választókörzetben Pócs János 51,21 százalékos eredménnyel nyert mandátumot a Fidesznek. Azonban 2019-ben, az önkormányzati választáson a kormánypárt úgy is elveszítette a körzet központját, Jászberényt, hogy novemberben megismételték a választást. Az október 13-án elszenvedett szoros vereséget egyetlen egy hónap alatt megsemmisítő kudarcba sikerült fordítaniuk. Pócs megítélésének az a 2019-ben előkerült felvétel sem tett jót, amin azon viccelődik, hogy kazánban égeti el az egyik roma alkalmazottját. Ugyanakkor a Jászberényt körülvevő 19 kisebb település hagyományosan a Fidesz terepének számít.

 Pócs János hasít  Fotó: Vajda János/MTI/MTVA

Itt az előválasztást az MSZP-s Kertész Ottó nyerte, aki elismert állatorvosnak és kultúrszervezőnek számít Jászberényben. Amikor két éve megkapta a Magyar Arany Érdemkeresztet, még Pócs János is büszkélkedve gratulált neki az oldalán.

2018-ban itt még az összefogás sem lett volna elég, de azóta széthasadt a Fidesz

A hatvani központú Heves 3-as körzetben a fideszes Szabó Zsolt 2018-ban egy közös jelölttel szemben is győzni tudott volna (50,57 százalékot szerzett). Azonban az önkormányzati választáson a Fidesz hatvani jelöltje simán kikapott független Horváth Richárd ellen. Ezt a vereséget a helyi Fidesz a rosszul kezelt belső konfliktusának köszönhette: Horváth korábban Szabó alpolgármester volt, akit a parlamenti képviselő megpróbált bábuként irányítani, aminek akkora sértődés lett a vége, hogy Szabó Zsolt még a város pályázati pénzeit is visszafogta. A pártközpont végül Szabó mellett állt ki, ejtette Horváthot, aki bosszúból a Fidesz ellen indult az önkormányzati választáson.

 Szabó Zsolt  Fotó: kormany.hu

A fideszes Szabó Zsolt ellen már a 2018-as választásokon is fogalmazódtak meg korrupciós vádak, majd a körzet közbeszerzési ügyei miatt nyomozni is kezdett a rendőrség. Ugyanakkor az indulás jogát most elnyerő Korózs Lajos pályafutása sem hibátlan: tavaly nyáron országosan beégette magát egy videóval, amiben egy magát mentősnek kiadó szélhámos szerepelt. Ettől kezdve a Fidesz csak erre a videóra mutogatott, ha hitelteleníteni akarta az ellenzék járványkezeléssel kapcsolatos kritikáit.

Államtitkárok ellen

 Rétvári Bence  Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Pest megyében négy billegő körzet is van, a váciban (Pest megye 4.) Rétvári Bence államtitkár nyert legutóbb. Nem lenne meglepő, ha jövőre is őt indítaná a Fidesz, legalábbis abból kiindulva, hogy szeptemberben a sződi és a püspökszilágyi falunapon is fellépett. Rétvárinak kedvez, hogy mióta a kormány kiemelt turisztikai fejlesztési térséggé nyilvánította a Dunakanyart, rengeteg pénzt osztottak szét a környék települései között. (Ha még nem is tudták értelmesen felhasználni, ahogy Kisorosziban is látni lehetett.)

Az előválasztást a jobbikos Inotay Gergely nyerte, 350 szavazattal megelőzve Juhász Béla Róbertet. 2018-ban is a Jobbik volt itt a legerősebb ellenzéki párt, mindössze 24 százalékkal.

A másik három Pest megyei körzetben egy LMP-s (Schmuck Erzsébet) és két DK-s (Zágráb Nándor, Jánosi-Lesi Ágota) indul.

Egy megyével odébb, a komáromi körzetben egy volt államtitkár, Czunyiné Bertalan Judit indult legutóbb a Fidesz színeiben. Az MSZP-s Nemes Andrea lesz a kihívója, aki 2014 óta önkormányzati képviselő Komáromban.

A balatonfüredi és a nagykanizsai körzetekben is államtitkárokat kellene legyőznie az ellenzéknek, Kontrát Károlyt és Cseresnyés Pétert. Mindkét helyen DK-s jelölt indul.

Annyi bizonyosnak látszik, hogy a 2018-as választáshoz képest, amikor egy cselekvőképtelennek tűnő, széthúzó és már széthullott ellenzék ellen könnyedén győzelmet aratott a Fidesz, most rettentően meg kell izzadni. És láthattuk, az ellenzéki jelölteket már az előválasztási eredmények napvilágra kerülésének másnapján elkezdték támadni hirdetésekben, gyurcsányozós, lejárató kampánnyal. Erre nyilván minden jelölt előre felkészült.

Kapcsolódó cikkek