Karácsony és Márki-Zay sem érzi, hogy neki kellene visszalépni, de tárgyalni fognak

Megosztás

A Partizán csütörtök esti előválasztás-értékelő műsorában vendég volt a második és harmadik helyen továbbjutó két miniszterelnök-jelölt, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter is. Utóbbi már korábban belebegtette, hogy egyeztetni fognak a budapesti főpolgármesterrel az egymás javára való esetleges visszalépésről, hogy ezzel előzhessék meg az első fordulót megnyerő, de kormányváltásra egyikük által sem képesnek tartott Dobrev Klárát.

„A Momentum szavazói szerintem többségében rám szavaztak a miniszterelnök-jelölti szavazáson” – mondta el Karácsony a műsorban, amelyet a Telex szemlézett. Azt nem tudja, hogy Jakab Péter fog-e bárkit támogatni a második fordulóban, elképzelhető, hogy nem. Márki-Zay Péterrel pénteken fognak beszélni. Sok levelet kapott Karácsony, amikben azt olvasta, hogy az ő szavazói nem szavaznának Márki-Zayra.

Nem gondolja, hogy a visszalépése Márki-Zayt támogatná, valószínűbbnek tartja, hogy inkább Dobrevre szavaznának a szimpatizánsai.

Márki-Zay három feltételt szabott ahhoz, hogy visszalépjen Karácsony javára, ezekre Gulyás Márton reagáltatta is a főpolgármestert. Karácsony szerint felelőtlenség túl nagyokat ígérgetni az elszámoltatás terén, mert mindig mindenki hatalmasakat ígérgetett, de soha nem sikerült komoly eredményeket elérni. Egy másik feltétellel, az euró bevezetésével kapcsolatban Karácsony azt mondta, hogy a Fidesz által okozott hatalmas költségvetési hiány miatt nem hiszi, hogy nagyon hamar bevezethető, de hosszabb távon nincs ellenére.

Az egy esetleges ellenzéki kormány kezét brutálisan megkötő, Fidesz által hozott kétharmados törvényekkel kapcsolatban Karácsony azt mondta, a következő kormány nem esküdhet fel az Alaptörvényre, ebben biztos a főpolgármester. Azt viszont nem gondolja, hogy sima feles törvényekkel felül lehetne írni a kétharmados törvényeket, szerinte erre nincs lehetőség, például ezeket egyszerűen nem írná alá a fideszes kötődésű köztársasági elnök sem. De minden olyan megoldás elfogadható, ami az Európai Bíróság számára elfogadható.

Mit tudna mondani Karácsony Márki-Zay szavazóinak? – érkezett a kérdés. „Ha miniszterelnök leszek, akkor Márki-Zay lehet akár miniszterelnök-helyettes is, vagy akár bármi más is a kormányban. Máshogy gondolkodunk például az adópolitikáról és néhány más kérdésről, de a legtöbb dologban egyetértünk. Ő lesz az én jobbkezem” – mondta Karácsony.

Márki-Zay szerint ugyanakkor neki akár több esélye lehetne a második fordulóban, mint Karácsony Gergelynek, de nem zárta ki a visszalépés lehetőségét a főpolgármester javára.

Azt azonban egyértelművé tette, hogy Dobrev Klárát első fordulós győzelme után sem tekinti olyan politikusnak, aki képes lenne a saját elkötelezett táborán kívül elég embert megszólítani ahhoz, hogy ne csak a második fordulót nyerje meg az ellenzéki előválasztáson, de 2022-ben a Fidesz ellen is győzelemre vigye az ellenzéket.

„A Jobbik- és a Momentum-szavazókkal együtt a három talpon maradt jelölt közül a legnagyobb támogatást tudom biztosítani a második fordulóra” – jegyezte meg Márki-Zay, akinek válaszából az szűrhető le, hogy ha a Jobbik szavazóira számít is, arra nem, hogy Jakab Péter, a Jobbik pártelnöke nyilvánosan is támogatná őt.

A visszalépések vizsgálatánál „a fő elem az lesz, hogy ki tudja a legtöbb rendszerkritikus, korrupcióellenes, Fideszből kiszeretett szavazót megszólítani”. Ez, ismételte meg Márki-Zay, nem Dobrev Klára. Szerinte 2002-ben és 2010-ben is elmaradt az elszámoltatás, ő viszont a megújulást képviseli.

További részletek a Telex.hu tudósításában.

Kapcsolódó cikkek