Most romokban áll, de hamarosan újjászületik a Zsófia-kilátó Lillafüreden

Megosztás

Az 1900-as építmény korhű rekonstrukciója lesz, valaha legendás volt, most újra azzá tennék.

Újjáépül a legendás lillafüredi Zsófia-kilátó és a Felső-hámorból odavezető 1.3 kilométeres tanösvény (leánykori nevén sétaút) is. A munkálatokra még egy GINOP-os pályázaton nyert el körülbelül 50 millió forintot az Magyar Természetjáró Szövetségtől az ÉSZAKERDŐ Zrt. A munkálatok már a Dolka-tetőn és a tanösvény bizonyos pontjain is megkezdődtek, az igazán látványos fázisok azonban csak a következő hónapokban jönnek.

Zsófia-kilátó romjai - YouTube
Jelenleg ilyen a helyzet, de már nem sokáig

– Jelenleg a kilátó alaplemezének vasszerelése, majd betonozása van folyamatban. Ezután elkészül a földszint, ami mészkőburkolatot kap, a felső két szint pedig vörösfenyőből épül fel. Az új létesítmény a régi kilátó rekonstrukciója lesz, így bár a mai kornak megfelelő műszaki megoldásokat fogunk alkalmazni, törekedtünk arra, hogy külsőleg teljesen úgy nézzen ki, mint az 1900-ban felavatott eredeti. Így például a korábbival megegyező kupola fogja majd fedni – mondta el Bózsó Gyula, az ÉSZAKERDŐ műszaki osztályvezetője.

Az új Zsófia-kilátó várhatóan 2022. márciusára készül el, a természetjáró szövetség és az erdőgazdaság pedig bízik abban, hogy a turisták körében ugyanolyan népszerű lesz, mint az eredeti. „Lillafürednek egykor két emblematikus építménye volt: a Palotaszálló és a Zsófia-kilátó. “Az új, közel húsz méter magas létesítmény ismét éke lesz majd ennek a turisták által egyébként is nagyon kedvelt desztinációnak” – tette hozzá. További részletek a Minap.hu cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek