15 év börtön vár az ózdi bozótvágós támadóra

Megosztás

A Miskolci Törvényszék ítéletet hozott annak az ózdi férfinak az ügyében, aki 2018 novemberében egy bozótvágóval támadt a sértettre.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a sértett és társasága az esti órákban egy ózdi lakásban italozott, majd további szórakozás céljából útnak indultak és közben hangosan beszélgettek. Ezt azonban az egyik házból nehezményezték: egy férfi ment ki az utcára, a számonkérés szóváltásba fordult át és tettlegességig fajult. Egy idő után a férfi visszament a házba, a sértett és társasága pedig tovább indult.

Nem sokkal később kiabálást hallottak maguk mögül, és látták, hogy ugyanabból a házból egy másik férfi, a vádlott szalad feléjük egy 1 méter pengehosszúságú macsétával, ezért ők is futni kezdtek, a sértett azonban megbotlott és a földre esett. A vádlott utolérve őt 4-5 csapást mért rá, miközben kiabálva fejének levágásával fenyegette. A sértett karjával igyekezett a támadást elhárítani, de a feje így is megsérült. A halálos eredmény elmaradása a védekezésének és a szerencsének köszönhető.

A törvényszék a vádlottat emberölés bűntettének kísérlete miatt 15 év szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint kizárta a feltételes szabadság kedvezményéből. A büntetés-kiszabás során súlyosító körülményként értékelte az elkövetési eszköz élet kioltására alkalmas jellegét, a vádlott ittas állapotát, valamint azt a körülményt, hogy büntetés-végrehajtási intézetből szabadulását követően rövid időn belül követte el a bűncselekményt. Enyhítő körülményként vette figyelembe a törvényszék azt, hogy a cselekmény kísérleti szakban maradt, illetve, hogy a vádlott részben beismerte tettét.

Az ítéletet az ügyészség tudomásul vette, a vádlott és védője azonban enyhítés iránt fellebbezett, így a büntetőper a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

Kapcsolódó cikkek