Nagy homály fedi, hogy a lélegeztetőgépen levők közül mennyi az oltott és mennyi az oltatlan, de a járvány még csak most gyorsulhat be

Megosztás

A járványügyi szakember szerint eddig az időjárás kegyes volt, de a hideggel együtt jöhet a nagyobb probléma a negyedik hullámban is.

Miközben Magyarországon kevesebben vannak azok, akik nem kaptak koronavírus-elleni vakcinát, mégis több ember szorul gépi lélegeztetésre, mint egy évvel korábban, tavaly szeptember 28-án ugyanis 44 beteget lélegeztettek, most 74-et. A szerdai adatok szerint egyébként 81-en vannak lélegeztetőgépen.

A Népszava a kormányzati adatok alapján azt írja , hogy a keddi adatok összesen 513-an voltak koronavírus miatt kórházban, míg tavaly ősszel valamivel többen, 693-an voltak. A szerdai adatok szerint egyébként 529 koronavírusos beteget ápolnak kórházban.

A lapnak járványügyi szakemberek azt mondták, hogy nem lehet összevetni a tavaly őszi számokat a mostaniakkal, múlt év szeptemberében ugyanis a második hullám kezdődött, amit még az eredeti vírus generált, most pedig a delta variáns okozza a megbetegedéseket.

De miután nincs módszeres tesztelés, az oltottak között sokan maradhatnak „láthatatlanok”, ők továbbra is járnak közösségi terekbe, ahol terjeszthetik a vírust. Az oltatlanokat pedig sokkal könnyebben fertőzi meg ez a mostani variáns, és okoz náluk súlyos betegséget.

Falus András szerint még nem robbant be a járvány: sem a halálozás, sem a kórházban lévők száma nem nőtt ugrásszerűen. Az immunológus a Népszavának elmondta, hogy más a dinamikája a mostani negyedik hullámnak, mint a tavaly őszinek, szerinte továbbra is

nagy baj, hogy nem tudni: a lélegeztető gépen ápoltak között mennyi az oltott és mennyi az oltatlan beteg.

Egy intenzíves szakorvos elmondta, hogy jellemzően oltatlanok kerülnek most a kórházakba, de ha nem is túl sokan, de akadnak oltottak is a most ápoltak között, ők főként olyan betegek, akiknek az alapbetegségeik is nagyon súlyosan terhelik az immunrendszerüket.

Egy másik járványügyi szakember azt mondta a lapnak, hogy

amint ideér a hűvösebb idő, begyorsulhat a járvány, és megjósolhatatlan, hogy mi történik majd.

(Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek