Szakértők szerint a Putyinra érkező szavazatok fele csalás volt

Megosztás

A független statisztikusok szerint a szeptember 19-ei orosz parlamenti választáson a Putyin mellett álló Egységes Oroszország pártja leadott voksok fele csalással került az urnákba – írja a HVG.

A hivatalos adatok szerint az Egységes Oroszország (JeR) a voksok felét és – és a 450 alsóházi hely több mint kétharmadát – a szerezte meg, a részvételi arány pedig 52 százalékos volt. Az ellenzék és a független megfigyelők viszont tömeges csalást emlegetnek és a közösségi oldalakon számtalan olyan videó található, amelyen megörökítették, amint a szavazók egy része tucatnyi voksot dob be egyszerre az urnába.

Orosz statisztikusok és matematikusok megvizsgálták a 97 ezer választóhelyiségben leadott voksokat összesítő dokumentumokat és arra a következtetésre jutottak, hogy a voksoknak akár fele is csalás eredménye lehetett. Egyikük, Szergej Spilkin becslése szerint a JeR valós támogatottsága 31-21 százalék lehetett, a részvételi arány pedig legfeljebb 38 százalékos lehetett.

A statisztikusok azokat a szavazóhelyiségeket elemezték, ahol a közelben lévőkhöz képest kiugróan magas volt a részvételi arány, s a JeR-re adott szavazatok száma. Spilkin szerint biztosra vehető, hogy nem minden körzetben történt csalás, s az általa tisztességes eredményeket közzé tévő körzetek adatait tekintette a JeR valódi támogatottsági szintjének.

Egy orosz big data-elemző tudós, Alekszej Kuprianov szerint legfeljebb harminc százalékot kaphatott a JeR, így valós eredménye összhangban volt azzal, hogy a közvélemény-kutatások szerint a párt népszerűsége 27 százalék körül van. „Az adatok azt mutatják, hogy a 2021-es voksoláson nagyon durva csalás történt” – írta a tudós.

A korábbi oroszországi választásokat megfigyelő független csoport, a Golosz – amelyet a múlt hónapban külföldi ügynöknek nyilvánított a hatalom – ugyancsak csalással vádolja a Kremlt, a szervezet szerint a JeR-re adott voksok harmada volt hamis.

Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő szerint ugyanakkor átlátható és tisztességes volt az oroszországi választás, így az tökéletesen kifejezi az ország választóinak az akaratát.

Kapcsolódó cikkek