Közel kétszát bölcsődei és óvodai dolgozót teszteltek le Miskolcon

Megosztás

Csaknem kétszáz bölcsődei és óvodai dolgozót teszteltek le az egyik multinacionális nagyvállalat segítségével Miskolcon, a 182 vizsgálat során egyetlen koronavírus-fertőzöttet sem találtak – írja a városháza közleménye.

A kezdeményezés célja az volt, hogy a pedagógusok megbizonyosodhassanak arról, hogy nem fertőződtek meg az elmúlt napokban, hetekben, így a nyári szünet után biztonságban indulhasson újra a bölcsődei, óvodai ellátás a városban.

A teszteléshez szükséges mintákat a helyszínen, a bölcsődék és óvodák egészségügyi helyiségeiben vették le a vizsgálatokat végző szakemberek, a kiértékelésüket pedig a Robert Bosch Power Tool Elektromos Szerszámgyártó Kft. tesztközpontjában végezték.

A teszteléshez a Bosch által tervezett és gyártott Vivalytic berendezést és kazettákat ajánlottak fel, amelyek 39 perc alatt megbízható eredményt adnak, ezzel pedig a világ egyik leggyorsabb PCR-tesztjének számítanak.

A Bosch az új vizsgálati eszközt elsősorban mobil tesztközpontokban történő használatra fejlesztette ki, érzékenysége 98, specifikussága pedig 100 százalék, ami azt jelenti, hogy használata során a gyártó szerint egyáltalán nem születnek „álpozitív” eredmények. Kifejlesztésében a Bosch egy német biotechnológiai társasággal is együttműködött, egy tesztelési ciklusban egyszerre öt mintát is meg lehet vizsgálni.

Miskolcon az elmúlt héten három napon át tesztelték a bölcsődei és óvodai dolgozókat az önkormányzat koordinátorainak segítségével.

A vizsgálatot végzők szerint az, hogy a negyedik hullám küszöbén egyetlen egy fertőzöttet sem találtak, mindenképpen némi bizakodásra ad okot.

Kapcsolódó cikkek