Tovább emelkedik az élelmiszer és az üzemanyag ára – elszabadult az infláció

Megosztás

A koronavírus utáni gyors gazdasági helyreállás magával hozta az infláció megugrását az egész világban Matolcsy György jegybankelnök a Magyra Közgazdasági Társaság konferenciáján mondta, hogy a koronavírus után gyors gazdasági helyreállás hozta magával az infláció megugrását az egész világon – írja a Népszava beszámolója. Matolcsy szerint minél gyorsabb a gazdasági kilábalás, annál erősebb az inflációs nyomás, ami ellen a jegybankoknak harcolnia kell.

Az MNB csütörtökön publikálta újabb inflációs jelentést, aszerint a korábbi 4,1 helyett 4,6-4,7 százalékot vár idénre, 2022-ben pedig 3,4-3,8 százalékkal számol. A cikk szerint a jelentésből kiderül, hogy az üzemanyagárak idén 20,4, az alkohol és a dohány pedig 10,4 százalékkal drágulnak. Az élelmiszerek árának inflációja viszont kicsit kedvezőbb: az MNB ebben a szektorban pusztán 3,2 százalékos növekedéssel számol. Az árak átlagosan 4,7 százalékkal emelkedtek a Nemzeti Bank szerint.

Mindennek ellenére a lakosság jóval erősebb inflációt tapasztal a mindennapokban: egyes termékek árai 10-20 százalékkal emelkedtek. Igaz viszont, hogy másoké csökkentek, így jöhetett ki az MNB-nek a 3-4 százalékos infláció.

A jövő évi előrejelzés szerint azonban fordul a kocka: az átlagos áremelkedés 3,6 százalék lesz, az élelmiszerárak pedig 4,8 százalékkal fognak emelkedni. Az üzemanyagáraknál 6,8 százalékkal, a piaci szolgáltatásoknál pedig 4,6 százalékkal lehet számolni.

(HVG.hu)

Kapcsolódó cikkek