Orbánék még a választás előtt visszaadnák a 13. havi nyugdíjat, az oltatlanokat korlátozhatják a negyedik hullámban

Megosztás

Szokás szerint interjút adott péntek reggel a Kossuth Rádióban Orbán Viktor, amelyet az Index.hu szemlézett. Ebben a miniszterelnök többek között arról beszélt, hogy Európa jövője azon múlik, hogy lesz-e gyermek: “Ha nincsenek gyerekek, nincsenek családok, nem érdemes beszélni Európáról. Ezért nem szabad elfogadni, hogy saját gyermekek helyett Európa migránsokkal próbálja pótolni a népességet. Mi, magyarok próbálkozunk, Magyarország példátlan dolgot tesz. Azért jönnek hozzánk, mert a magyar családpolitika ortodox, példátlan, különleges Európában. Olyasmivel próbálkozunk, amivel más nem” – fogalmazott.

Az LMBTQ-közösségről a miniszterelnök azt mondta: nem várhatják el, hogy a kivétel legyen az általános. “Azt nem fogadjuk el, hogy mások akarják a gyerekeinket nevelni. Nagyon világossá kell tennünk, hogy a csekély számú kivétel nem lehet általános. Elfogadó, semmilyen hátrányban nem részesítő politikában van részünk Magyarországon” – jelentette ki a miniszterelnök.

“Most, hogy eljutottunk oda, hogy a gazdaság újraindítása várakozáson felül sikerült, el kell dönteni, hogy hová tegyük a pluszpénzt. Azt gondoltuk, hogy mivel a családok viselték a legnagyobb terheket, visszaadjuk nekik a befizetett adót. Örülök, hogy a nemzeti konzultáció ezt megtámogatta” – folytatta Orbán a családi szja-visszatérítéssel kapcsolatban, amit Varga Mihály pénzügyminiszter jelentett be a miniszterelnöki rádióinterjú előtt nem sokkal. A kormányfő hozzátette:

“Azon dolgozunk, hogy a teljes 13. havi nyugdíjat még a választások előtt visszaadhassuk, és emelni kell a minimálbért. Utóbbiról a munkaadóknak és a munkavállalóknak meg kell állapodniuk, ha nem sikerül, akkor lép a kormány. Most nagyot akarunk lépni, majdnem 20 százalékos emelésre készülünk, de ez nagy terhet fog jelenteni a kisvállalkozásoknak – ha nem segít a kormány, de segítünk: a minimálbér-emelésért cserébe le fogjuk csökkenteni az adókat. A garantált bérminimumot is meg fogjuk emelni.”

A miniszterelnök a járványügyi helyzetről elmondta: előállhat, hogy lesz negyedik hullám. A kérdés csak az, hogy mit tehetünk. “Az egyetlen megoldás az oltás. A baj azokkal van – ha szabad így fogalmaznom –, akik nem oltatták be magukat, ők életveszélyben vannak. A magyarok bátrak, kockáztatnak, és csak akkor döbbennek rá, hogy baj van, ha a baj kopogtat az ajtón” – mondta a miniszterelnök, hozzátéve: Magyarországon ellenállásba ütközne, ha kötelezővé tennék az oltást.

“A magyar nem tűri el, hogy beleavatkozzanak az életébe, és ezt a kormány elfogadja. Év végéig 17-18 millió oltóanyag lesz az országban, bárkit beoltunk/be tudunk oltani elsőre, másodjára, harmadjára. Ha lesz bármilyen korlátozás, a védettségi igazolvány visszatérését javaslom. Azokat kell korlátozni, akik nem oltatták be magukat. A méltányosság elve ezt követeli meg, hiszen az oltottak mindent megtettek a szabad életért” – zárta a beszélgetést a miniszterelnök.

via Index.hu

Kapcsolódó cikkek