Végre megtartották a bizottsági ülést a Pegasus-ügy miatt, de 2050-ig titkosították az elhangzottakat

Megosztás

Elmentek ugyan a kormánypárti politikusok, sőt a belügyminiszter és az igazságügyi tárca államtitkára is a Pegasus-ügyben vizsgálódni kívánó Nemzetbiztonsági bizottság hétfői ülésére, ahol végre konkrétumok is elhangzottak a témában, csakhogy ezeket azonnal titkosították is 2050-ig – számolt be az ülésen történtekről tájékoztatóján Stummer János, a bizottság jobbikos elnöke.

Előrelépés ugyan, hogy a héttagú testület – ebből négyen kormánypártiak – ülésére a Fidesz–KDNP-s tagok végre megjelentek – szemben a júliusi hasonló alkalommal, amikor távolmaradásuk miatt határozatképtelen volt az ülés. Ezúttal viszont feltehették az ellenzéki tagok kérdéseiket a Pegasus-botránnyal kapcsolatban a két illetékes tárca képviselőjének: Pintér Sándor belügyminiszternek és Völner Pálnak, az igazságügyi tárca államtitkárának, aki Varga Judit miniszter korábbi közlései szerint helyette szokta aláírni az ilyen, titkosinformáció-gyűjtésre feljogosító engedélyeket.

A válaszokkal azonban – legalábbis Stummer János beszámolója szerint – nem lehettek igazán elégedettek, mert “nem hangzott el válasz arra, hogy történt-e a magyar állam részéről ilyen kémprogram beszerzés az utóbbi években, továbbá egyértelmű cáfolat nem volt a belügyminisztertől és az államtitkártól sem arra, hogy történt-e politikusok, újságírók megfigyelése ezzel az eszközzel az utóbbi években”. Stummer hozzátette:

ennél többet nem is mondhat, mert az ülésen, a Pegasus napirendi pontot érintően elhangzottakra maximális, 2050 év végéig szóló minősítést, vagyis titkosítást kért a minisztérium.

A bizottság sajtótájékoztatót tartó három tagja – Stummer János mellett Ungár Péter (LMP) és Molnár Zsolt (MSZP) – arra is javaslatot tett az ülésen, hogy a Pegasus-ügy feltárásával a testületen belül külön vizsgálóbizottság foglalkozzon. Paritásos – két ellenzéki, két kormánypárti taggal bíró – ténymegállapító albizottságra tettek javaslatot, de Stummer szerint “ez nem kapott megfelelő támogatást” – ahhoz ugyanis kormánypárti tagok szavazata is kellett volna.

Az MSZP-s Molnár Zsolt arról beszélt, hogy a zárt ülésen elhangzottakról a titkosítás miatt nem beszélhetnek, a ténymegállapító albizottság nélkül pedig ez a téma “hitvita marad” ellenzék és kormánypártok között. Hozzátette:

nem kaptunk válaszokat, amit pedig kaptunk, az nehezen ellenőrizhető, ezért erősödik a gyanú, hogy titkolnak és ködösítenek az ügyben.

via hvg.hu

Kapcsolódó cikkek