Megnyílt a regisztráció az online előválasztási szavazásra

Megosztás

Közös nyilatkozatban jelentette be az ellenzék, hogy szeptember 13-tól, vagyis hétfőtől lehet előregisztrálni a szeptember 18-án kezdődő előválasztásra. A bejelentés mellett az online regisztráció és szavazás menetéről is részletes tájékoztatót adtak, bemutatva az aHang által készített szavazási rendszert.

A szavazási rendszer a biztonság, az egyenlőség, a hozzáférhetőség és a titkosság alapelveire épült, és létrehozatalában az előválasztás lebonyolításáért felelős Országos Előválasztási Bizottsággal is részt vett.

– közölték.

A szavazóknak – csakúgy mint a személyes voksolás esetén – lakícmkártyára, valamint egy fényképes igazolványra lesz szüksége. A szavazókat egy véletlenszerűen kiválasztott szavazóbiztos azonosítja majd a szavazás előtt.

Az azonosítás nem személyesen, hanem digitális videókapcsolaton keresztül történik, ezért az online szavazáshoz szükséges webkamera vagy mobiltelefon, esetleg tablet kamerája, illetve megfelelő internetkapcsolat. 

Az online előválasztásra az előregisztráció a mai napon, azaz 2021. szeptember 13-án indult el az elovalasztas.hu weboldalon. Az előregisztrációra egyelőre délelőtt 10 és este 19 óra között van lehetőség, de ez a jövőben tovább bővülhet. Hangsúlyozták, a leadott szavazatot sem a szavazóbiztos, sem más nem fogja látni, azt a rendszer titkosítja és összesítve tárolja a szavazatszámlálásig. 

Kapcsolódó cikkek