Összesen 80 tonna szemetet szedtek ki a Tiszából két év alatt

Megosztás


A Hulladékmentes Tisza program keretein belül 80 tonna hulladékot távolítottak el a Tiszából és árteréből az elmúlt két évben. A háromoldalú összefogással – The Coca-Cola Foundation, Országos Vízügyi Igazgatóság, Tiszai PET Kupa – megvalósult hulladékmentesítési program részeként elindították a hulladéktérképezéshez a GPS alapú nyomkövetést, kiépült az első Kiskörei Folyómentő Központ és felhasználták a műanyagot másodnyersanyagként a Plasztikkajak prototípusainak előállításához – írta meg az Ökopolisz.

Ettől a hónaptól újabb 150 ezer dolláros támogatással egy éven keresztül ismét folytatódhat a Tisza megtisztítását célzó, szemléletformáló program.

A vízügy közreműködésével a Kiskörei Vízlépcső szomszédságában kiépült a PET Kupa első Folyómentő Központja, egy olyan közösségi tér és munkavégzésre alkalmas terület, ahol a hulladékkezelő és válogató infrastruktúrának köszönhetően, rendszeressé válhatott a hulladék gondos szétválogatása és újrahasznosításra előkészítése. A kitermelt hulladék több mint fele hasznosult újra.

Ahhoz képest, hogy mekkora problémát jelent a műanyag szennyezés, kevés adat áll rendelkezésre arról, hogy vajon mennyi utat tesz meg egy pillepalack, mennyi időt tölt az ártérben, és ha fennakad a fák között, van-e esély rá, hogy a következő áradás tovább viszi. Ezért volt fontos a Hulladékmentes Tisza program, amely lehetővé tette, hogy a vándormadaraknál már bevált GPS jeladókat és egyéb, új technikai megoldásokat alkalmazva a PET Kupa szakemberei feltáró kutatásokat indítsanak.

A szervezők ugyanakkor jelezték, hogy a Tisza és mellékfolyóinak ökológiai védelme és tisztán tartása hosszú távon csak a környező országokkal való együttműködéssel és nemzetközi, jó gyakorlatok kölcsönös terjesztésével és meghonosításával képzelhető el. Ennek érdekében a PET Kupa igyekszik segíteni és felgyorsítani a kárpátaljai hulladékgazdálkodás kiépítését, hogy a problémát már a forrásnál sikerüljön megállítani.

2019-ben minden korábbinál több uszadék és hulladék érkezett a Kiskörei Vízlépcsőhöz. A duzzasztómű felett kialakult hulladéktorlasz felülete elérte a 17 ezer négyzetmétert, vastagsága helyenként meghaladta a 3 métert. A helyzet felszámolása és hatékony kezelése érdekében fogott össze akkor a vízügyi, a civil és a vállalati oldal.

Hozzászólások

Related posts