A Magyar Nemzeti Múzeum új fideszes főigazgatója szerint tudományosan cáfolt legendákat is be kell mutatnia az intézménynek

Megosztás


Hétfőn tartották L. Simon László beiktatási ünnepségét, ugyanis augusztus elsejével a fideszes országgyűlési képviselőt és kultúrpolitikust nevezték ki a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) új főigazgatójává. A Telex szerint L. Simon ellentmondásos beszéddel vázolta fel, milyen jövőt képzel el az intézménynek:

A múzeumnak tudományosan cáfolt legendákat is be kell mutatnia, ha a nemzeti identitást ezek építik

– mondta

Megközelítésemben a Magyar Nemzeti Múzeumnak az a legfontosabb feladata, hogy minél szélesebb körben járuljon hozzá történeteink újabb és újabb nemzedékeknek történő átadásához, s mindezen túl nemzetünk hiteles történelmének, valamint történelemformáló mondáinak, mítoszainak és hiedelmeinek bemutatásához

– fogalmazott az új főigazgató.

L. Simon László szerint továbbá

azoknak a történeteknek a jelenvalóságát is figyelembe kell venni, amelyeket nem tudunk a tudomány módszertanával igazolni, vagy éppen azzal tudjuk bizonyítani, hogy még valóságalapjuk sem volt.

A beszéd a Telex szerint ellentmondásos megítélésű volt a hallgatósága körében is. Egy neve elhallgatását kérő múzeumdolgozó például azt mondta, neki erről a koncepcióról a „mesemúzeum” jutott eszébe.

„A beszéd elég botrányos axiómája volt, hogy a tudomány nem a múzeum dolga, hanem a legendák, mesék, mondák vizuális megjelenítése a feladat, egyfajta 21. századi show-műsor előállítása”

– mondta a dolgozó.

L. Simon László arról is biztosította a múzeumi dolgozókat, hogy nem akarja a saját ízlését másokra erőltetni, illetve magasabb fizetést és nyitottságot ígért. A bérek rendezése a Telex szerint több mint időszerű, ugyanis a múzeum dolgozóinak jelentős része minimálbérre van bejelentve. Eközben más közgyűjteményekben többet keresnek az alkalmazottak.

L. Simon László a nyár elején adta be a pályázatát a Nemzeti Múzeum vezetésére. Ezt megelőzően a minisztérium visszavonta a korábban egyszer már kiírt főigazgatói pályázatot, amelyre eredetileg Varga Benedek addigi főigazgató is pályázott. Az új kiírásban L. Simonnak azonban nem volt ellenfele, egyedüli pályázóként indulva papírforma volt, hogy Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter őt nevezte ki főigazgatónak. L. Simon László azt ígérte, hogy ezzel aktív pártpolitikusi munkáját befejezi.

Kiemelt kép: MTI

Kapcsolódó cikkek