Magyar produkció lehet Európa legjobb dokumentumfilmje

Megosztás


Prix Europa-díjra jelölték a Spektrum egyik legsikeresebb dokumentumfilmjét, aminek a címe Born in Auschwitz (magyarul: Születési helye: Auschwitz). A produkció az egyetlen magyar induló az európai filmfesztivál versenyprogramjában, ami a népszerű filmes páros, Cseke Eszter és S. Takács András több mint ötéves munkájának eredménye. Ráadásul ez az első egész estés On the Spot film, amit forgattak.

Az október 10-én kezdődő eseményre számtalan produkció nevezett, amelyekből egy független szakértőkből álló zsűri 26 ország kiemelkedő alkotásait választotta ki a végső megmérettetésre. Az idén januárban bemutatott Born in Auschwitz című dokumentumfilm többek között svéd, dán német, francia, lengyel, holland, észt, olasz és spanyol filmes produkciók között fog versenyezni.

Az On the Spot első egész estés dokumentumfilmjét – amit Európa-szerte vetítenek – egy Auschwitzban született magyar nő és a lánya kapcsolatáról szól. Bár kettejük története a haláltáborral kezdődik,

univerzális kérdéseket feszeget a Born in Auschwitz: hogyan adjuk önkéntelenül is tovább a traumáinkat a gyerekeinknek, és miként dolgozhatjuk fel az efféle családi örökséget?

A nemzetközi koprodukcióban készült filmet a Spektrum mellett az ARTE is műsorra tűzte Franciaországban, Svájcban, Németországban és Ausztriában, ahol szintén kiemelkedő kritikai fogadtatásban részesült.

A díjakat október 15-én adják át Potsdamban.

via HVG

Kapcsolódó cikkek