Továbbra is árad a bűz Arnótra a közeli gyárból

Megosztás

Évek óta küzdenek a helyiek a Borsod megyei Arnóton a közelben működő Sicta Kft.-vel. A község lakóinak életminősége jelentősen romlott az elviselhetetlen szag miatt, a hatóságok pedig évek alatt sem tudták megoldani a problémát. Nemcsak az állandó bűzhatással kell megküzdeniük, de azt sem tudják, pontosan mi van a szag mögött. Az egészségüket és az értékeiket is féltik. A francia tulajdonú üzem a kormány támogatását élvezi, ráadásul további bővülést is tervez. A cég nem válaszolt az Átlátszó leveleire, a korábbi nyilatkozataikban pedig azt is megkérdőjelezik, hogy ők okoznák a problémát.

A Sicta Gyártó, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. a Felsőzsolcai Ipari Parkban működő gyárában alumíniumöntést végez, gépjárműalkatrészeket állítanak elő. A Sicta Kft. székhelye Felsőzsolcán található, ezért az iparűzési adó is oda vándorol, a gyár által kibocsátott szagra azonban Arnóton panaszkodnak, miután az üzem mindössze 300 méterre található a legközelebbi arnóti lakóházaktól.

A lakosságnak egészen 2015-ig fogalma sem volt arról, hogy a közelükben egy alkatrészgyártó üzem működik.

Akkor ismerték meg, hogy mi az az általuk csak „Sicta-szagként” emlegetett bűz, amikor fejlesztést hajtott végre a cég: az alumíniumöntöde-kapacitást napi két tonnáról napi hat tonnára növelték, a helyiek pedig egy idő után szúrós, köhögésre ingerlő, olykor hányingert, fejfájást, szem-orr irritációt okozó szagokra kezdtek panaszkodni.

A lakosság csak találgat, hogy milyen hosszútávú egészségügyi kockázatokat rejthet az üzem által kibocsájtott anyagoknak a belégzése.

A környezetvédelmi hatóság 2017-ben elrendelte, hogy a cégnek szagcsökkentő berendezéseket kell kialakítania: úgynevezett amin mosót és ozmogén sorompókat, azonban a lakosok szerint nem szüntették meg a bűzt és az egészségi panaszokat.

A lakosság ezért továbbment az ügyben, bűznaplót kezdett vezetni, minden jelenséget feljegyzett, és a hatóságokat is vizsgálatokra szólította fel. Ennek eredménye az lett, hogy a hatóság 2019-ben határozatban kötelezte az előírások szigorúbb betartására a céget.

hatóság megállapításai szerint azonban a cég nem teljesítette azt a kötelezettségét, hogy a lakosságot nem terhelhetik bűzzel, hogy a bűzcsökkentő berendezéseket folyamatosan működtetik, és hogy az esetleges meghibásodásokról azonnal értesítik a hatóságot. A cég nem tartotta be azt sem, hogy meghibásodás esetén azonnal leállítja a kapcsolódó gyártást, de még csak az üzemnaplót sem vezették megfelelően a szennyező források üzemeléséről.

A hatóság nyomatékként kiszabott 2019-ben egy 300 ezer forintos és egy 400 ezer forintos büntetést is, amelyek valójában jelképesek voltak a vállalkozás 2019-es közel 9 milliárdos éves forgalmához képest. 2021-ben újabb bírságokat szabtak ki a cégre: 450 ezer forintot az elmaradt levegőtisztasági-védelmi mérések miatt, és 450 ezer forintot a bűzmegkötő berendezések nem megfelelő működtetése miatt.

„Jelenleg öt bírósági per van folyamatban, így most már a bíróságtól függ, hogy megszűnik végre a bűzokozás, folytatódik, vagy esetleg megnövekedett kapacitás mellett erősödik”

 – mondja az egyesület.

A teljes cikkért látogasson el az Átlátszó oldalára!

Kapcsolódó cikkek