Szijjártó Péter megegyezett az oroszokkal

Megosztás

Megállapodás született az Oroszországtól való újabb hosszú távú gázvásárlási megállapodás minden részletéről – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután hétfőn Szentpéterváron megbeszélést folytatott Alekszej Millerrel, a Gazprom igazgatótanácsának elnökével.

„Minden kérdésben megállapodtunk, arra kezet fogtunk, így már csak a megállapodás szövegezése van hátra. Erre szeptemberben sor kerül, és szeptember végig a hosszú távú gázvásárlási szerződésünk aláírásra kerül”

– mondta Szijjártó, hozzátéve, hogy hogy az új szerződés alapján már október 1-jétől megkezdődik a gázszállítás Magyarország irányába. Ez a megállapodás összesen 15 évre szól, és tíz év után van lehetőség a vásárolt mennyiség módosítására, adott esetben a csökkentésére.

A 10+5 éves gázvásárlási megállapodásunk éves szinten 4,5 milliárd köbméternyi gáz megvásárlására vonatkozik, amit a Gazprom két útvonalon szállít Magyarország irányába.

Szijjártó megfogalmazása szerint a mostani ár jóval kedvezőbb, mint az előző volt, igaz, konkrét árat nem mondott. Azt ugyanakkor hozzátette, hogy az ár lehetővé teszi, hogy továbbra is a magyar fogyasztók fizessék az egyik legalacsonyabb rezsiszámlát egész Európában.

HVG.hu

Kapcsolódó cikkek