Az előválasztás jelölési szakasza az MSZP-nek sikerült a legjobban, mik az esélyek az ellenzék számára?

Megosztás

Már az előválasztás előtt számos visszalépés megtörtént, ebből a szocialisták jöttek ki a legjobban, a civilek és a Momentum kevésbé. Hamarosan kiderül, ki lesz az a 106 jelölt, aki jövőre megküzdhet a 106 fideszes jelölttel a választásokon.

Az ellenzéki pártok bonyolult összevisszaságban támogatják egymás jelöltjeit. Az ország 106 választókerületéből tizenegyben egy jelölt, negyvenötben kettő, ötvenben három vagy több jelölt száll versenybe. Hét miniszterelnök-jelöltet, tizenhárom jelölőszervezetet és 265 jelöltet vettek nyilvántartásba. Arra voltunk kíváncsiak, hogy azokban a körzetekben, ahol az ellenzéknek van esélye arra, hogy legyőzze a Fideszt, kik indulnak, és közülük kinek van esélye nyerésre.

Számításaink két, egymástól független szakértő által készített mandátumbecslésen alapulnak. Ezek nemcsak az utolsó három választás (2018, országgyűlési, 2019, európai parlamenti és önkormányzati) eredményeit vették figyelembe, hanem a jelöltek erősségét, párttámogatottságát és esetleg a választások óta eltelt időben történteket is – például ha büntetőeljárás alatt áll a jelenlegi Fidesz-képviselő.

A 106 körzetből tehát csak azokban vettük számba az ellenzéki előválasztás indulóit, amelyekben van valamennyi esély a Fidesz legyőzésére 2022-ben.

A 106-ból huszonegy körzetet minősítettünk – szakértői elemzések nyomán – nyerhetőnek és negyvenkettőt kétesélyes, „csatatérkörzetnek”. A többi negyvenháromban nem látszik esély a Fidesz legyőzésére, ott nem foglalkoztunk azzal, ki indul az előválasztáson.

Pártok és számok

Bár sokan a két „nagy” (valójában alsó-közép) párt, a Jobbik és a DK tarolásáról beszélnek, valójában nem ők, hanem az MSZP–Párbeszéd az előzetes egyezkedések igazi nyertese – ha valós támogatottságához képest nézzük. A 63 vizsgált körzetben az önállóan valószínűleg a parlamentbe sem kerülő (2–6 százalék között mérik) MSZP járt a legjobban az előválasztást megelőző egyezkedésekkel, a nulladik fordulóval – a Momentum pedig relatíve rosszul.

Ez volt a felállás a 2019-es önkormányzati választásoknál is: a szocialisták ott is valós támogatottságuknál több képviselői helyet szereztek a helyhatóságokban a Momentum kárára. Ha eltűnő párt is az MSZP, úgy tűnik, tárgyalási rutinja nagyobb a friss (?) ellenzéki párténál.

Számításaink szerint az MSZP–Párbeszédnek 23, míg a Momentumnak csak 14 helyen van esélye arra, hogy olyan körzetben nyerje meg az előválasztást, ahol fél évvel később a Fideszt is van esélye legyőzni – már összellenzéki jelöltként. (Egy körzetben több jelölt is esélyesként szerepelhet az előválasztáson, például Zuglóban Hadházy Ákos és a szocialista Tóth Csaba.) Persze az is igaz, hogy a Momentum be sem jutott a parlamentbe 2018-ban, így most korábban egyéni körzetben győztes nyertesei sem lehetnek, ellentétben az MSZP-vel. Ezek a képviselők most is esélyesek.

A parlamentbe jutási küszöböt el nem érő, de az MSZP-vel mindenütt közösen fellépő (induló vagy más jelöltet támogató) Párbeszéd fegyvere az ellenzék legmagasabb rangú választott politikusa, a budapesti főpolgármester, Karácsony Gergely. Ha sikerülne elhoznia mindegyik körzetét, majd a „nagy választáson” is, a pártnak meglenne a frakciója egyéni jelöltekből. Az MSZP-vel való összekapaszkodással a Párbeszéd is jól járt.

A közvélemény-kutatásokban legjobban szereplő két nagy ellenzéki párt, a DK és a Jobbik támogatottságuknak megfelelően fogott pozíciót az előválasztásra. Jakab Péter pártja 25, Gyurcsány Ferencé 24 nyerhető körzetben (az egyik) esélyes arra, hogy az előválasztás győztese legyen.

A MSZP-hez hasonlóan szintén eltűnőben lévő zöld párt, az LMP láthatóan minimális ambíciókkal futott neki az előválasztásnak. Úgy néz ki, neki akkor is szüksége lesz befutó közös listás helyekre, ha minden valamennyire is esélyes egyéni jelöltje megnyeri nemcsak az elő-, hanem a nagy választást is. Legjobb esetben öt egyéni jelöltje válhat összellenzéki jelöltté, de ezekben a körzetben sem biztos mindenhol a győzelme a Fidesz ellen.

A várakozásoknak megfelelően a volt Fidesz-miniszter, Pálinkás József Új Világ Néppártja nem jut frakcióhoz. (Hacsak nem kap ennyi listás befutó helyet, de kevéssé valószínű, hogy a pártelitek saját parlamenti széküket erre áldoznák.) Emiatt az ő jelöltjeiknek egy másik párt is adhatott befogadó nyilatkozatot majdani frakciójába: ha jól jön ki a lépés, két egyéni jelöltjük erősíti majd a Jobbik-frakciót.

Forrás és további részletek: Szabadeuropa.hu (Borítókép: Németh Dóra)

Kapcsolódó cikkek