Alkotmánybírósághoz fordultak a túl alacsony minimálnyugdíj miatt

Megosztás

Az Alkotmánybírósághoz fordult az Utcajogász Egyesület az öregségi nyugdíj legkisebb havi összege miatt. Az egyesület azt szeretné elérni, hogy emeljék fel a 28 500 forintos járadékot – írja a beadványról beszámoló Napi.hu.

A szervezet közleményében emlékeztet: ezt az összeget még 2008 januárjában kezdték el alkalmazni, a megélhetési költségek azonban azóta legalább 40 százalékkal nőttek. A nyugdíjminimum ráadásul több szociális ellátás alapja, illetve ez az a jövedelemhatár is, amely hivatalosan a megélhetést biztosító szint, így e felett nem szükséges állami támogatást nyújtani – írja az egyesület.

„Ez az összeg az emberi élethez szükséges minimális feltételeket sem biztosítja, ez pedig ellentétes az állam életvédelmi kötelezettségének követelményével, és sérti az Alaptörvény II. cikkébe foglalt élethez és emberi méltósághoz való alapvető jogot”

– fogalmaznak.

A szervezet szerint az alacsony minimálnyugdíj sérti az Európai Szociális Chartát is, amelynek módosított verziójának aláírói vállalták, hogy „biztosítják a megfelelő támogatást minden olyan személy számára, aki nem rendelkezik megfelelő erőforrásokkal és nem képes saját ilyen erőforrásokat saját erőből vagy más forrásból, így valamilyen társadalombiztosítási program keretében sem biztosítani”.

Kapcsolódó cikkek