Biden üzent a rengeteg amerikai életét követelő kabuli robbantóknak: Nem felejtünk, le fogunk titeket vadászni

Megosztás

Úgy tűnik, hiába volt az az óhaja Joe Biden új amerikai elnöknek, hogy Afganisztánból békésen távozhassanak az amerikaiak, az Iszlám Állam rengeteg áldozattal járó, robbantásos támadását nem hagyja figyelmen kívül. Ígérete szerint a tettesek meg fognak fizetni érte.

Afgán források szerint összesen több mint 60 ember halt meg (a frissebb jelentések szerint már legalább 72-en), és legalább 140-en megsérültek a csütörtökön végrehajtott két robbantásban és azt azt követő tűzpárbajban. Az öngyilkos merénylők a kabuli Hamid Karzai nemzetközi repülőtér déli részén található Abbey Gate-nél, illetve a közeli Baron Hotel nevű szállodánál robbantottak.

Biden hősöknek nevezte azokat az amerikai katonákat, akik életüket veszítették a támadásban. „Hősök, akik egy veszélyes, önzetlen küldetésben vettek részt, hogy megmentsék mások életét.”

A támadások nem sokkal azután következtek be, hogy nyugati országok felszólították a repülőtér környékén napok óta az evakuálási repülőkre várakozó afgán állampolgárokat: hagyják el a környéket az Iszlám Állam lehetséges merényletének veszélye miatt.

Csütörtök este az Iszlám Állam nevű terrorszervezet közleményben tudatta, hogy „harcosai” követték el a véres támadásokat.

Biden kiemelte, hogy az Egyesült Államok csapásokat fog végrehajtani a támadásokért felelős csoport ellen. Az elnök azt mondta, hogy az Iszlám Államhoz tartozó létesítményeket fogják megcélozni az általuk választott helyen, az általuk választott pillanatban. „Nem bocsátunk meg. Nem felejtünk. Levadászunk titeket és meg fogtok fizetni.

„Az Iszlám Állam terroristái nem fognak felülkerekedni. Megmentjük az amerikaiakat. Kimenekítjük afgán szövetségeseinket. És a küldetésünk folytatódik. Amerikát nem fogják megfélemlíteni” – tette hozzá.

Az elnök szerint egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a repülőtéri támadás végrehajtásában a tálibok és az Iszlám Állam összejátszottak volna. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek