Harmincezerből megúszni egy iskolakezdést? Akkor nem jártak mostanában a boltokban és nem nézték az árakat…

Megosztás

Csak remélni tudjuk, hogy idén laptopra nem lesz szükség, de így is alighanem kizárhatjuk, hogy 15-20 ezer forintból megúszható egy kisgyermek iskolakezdése. Lesz ott szorzó bőven.

A héten megérkezett a szeptemberi családi pótlék a bankszámlákra, a 12-17 ezer forintos támogatás azonban aligha lesz elég a tanszerek, az iskolatáska és a többi dolog beszerzésére. Ahhoz ugyanis, hogy egy elsős diák rendben elkezdhesse a tanévet, legalább 50 ezer, de inkább 70-80 ezer forintot kell költeni. A szülőket egy dolog vigasztalhatja: a következő nagy feladat, a gyerek első laptopjának megvásárlása talán még odébb van.

Akár 50 ezer forintot is elvihet a tanévkezdés, de az összeg attól is függ, kell-e új iskolatáska, mert az akár meg is duplázhatja a költségeket – egy friss felmérés szerint ennyit kell költeni egy általános iskolás tanszereire és egyéb felszereléseire. A korábbi évek kutatásai ennél kisebb kiadásokról számoltak be, a KSH 2019-ben például úgy fogalmazott, hogy a 19 év alatti diákot nevelő háztartásokban egy gyerek iskolakezdésére átlagosan “több mint 25 ezer forintot” költöttek.

Ami néhány évfolyamon igaz is lehet, de nem az elsősöknél. Az általános iskolát idén kezdő diákok szüleinek ennél sokkal mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk, ha mindent be szeretnének szerezni, és nincs nagyobb testvér/unokatestvér/ismerős, akitől az elsős megörökölhet egy-egy iskolatáskát vagy tolltartót. Az első évfolyamos tanszerek beszerzése amúgy sem egyszerű feladat – és nem csak anyagi okok miatt. A tapasztalatlan (értsd: akinek a legnagyobb/egyetlen gyereke megy szeptemberben iskolába) szülőket meglepheti, mennyi mindent kell vásárolni ahhoz, hogy az iskola rendben elkezdődhessen, és hogy a tanszerek listája egy A4-es lapra nem fér rá.

Ha a tornacipőtől az íróasztalig mindent felírunk a bevásárlólistánkra, gyorsan kiderül, hogy az 50 ezer forintos becslés igen optimista. Sokkal inkább 70-80 ezer forint körüli összeg megy el augusztusban – akkor, ha egy család mindenből a középkategóriát választja. Ha drágább tornacipő, iskolatáska, fényes borítójú füzet kerül a kosárba, ennél nagyobb összeggel kell kalkulálni.

Tíz füzet: 600-tól 10 ezer forintig

Hogy füzetekre néhány száz vagy több ezer forintot költ egy család, kizárólag attól függ, beéri-e az elsős diák az egyszerű füzetekkel, vagy fényes borítójú, rajzfilmfigurákkal vagy fotókkal díszített darabokat szeretne. Míg előbbi darabja 60 és 200 forint között mozog, addig a fényes borítójú változatok 200 forinttól kezdődnek, de 900 forintért is találtunk kisalakú, alsó tagozatosoknak szánt füzetet. Ezért az összegért olyan „extrákat” kapnak a vásárlók, mint a szokásos 32 helyett 40 vagy 60 oldal, metálos árnyalatú vagy „különleges tapintású, soft touch” fedlap és „hófehér belív”. Az elsősök füzetcsomagjának beszerzését így aztán a legolcsóbb üzletekben akár 600 forintból is meg lehet úszni, míg a legdrágább változatot választók csak füzetre majdnem 10 ezer forintot költenek. További részletek az Eduline.hu cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek