Nagyobb lett a balhé: a kormánypárti lap prostituáltként ábrázolta Demeter Mártát, még ellenfelei is azonnal kiálltak mellette

Megosztás

A jelek szerint a Fidesznél ez a kultúra elfogadható. Mások szerint pedig a politika legalja.

Finoman szólva is ízléstelen, méltóságsértő címlappal jelent meg a tegnapi napon a kormánypárti Ripost hetilap, amelyen a prostituáltként ábrázolt Demeter Márta és a neki épp fizető Jakab Péter jobbikos miniszterelnök-jelölt látható, „Van már magyar politikai prosti” címmel. Az esetről a Borsod24 is írt kedden.

Az újságban egyből két oldalt is szenteltek a karikatúrának, amin a címlap szerepel kibővítve, „Demeter összebútorozott Jakabbal – Mi ez, ha nem politikai prostitúció?” címmel. Ezen látható még Mesterházy Attila, Hadházy Ákos és Gyurcsány Ferenc, a következő oldalak hasábjain ugyanis Demeter politikai karrierjéről van szó, ami az MSZP-ben kezdődött, majd az LMP-n át vezetett a Jobbikig. A VIII-IX. kerületi előválasztáson még LMP-s színekben induló Demeter nemrég jelentette be: „az ellenzék legharcosabb politikusa, Jakab Péter vezette Jobbik frakciójában” folytatja a munkáját, ha a választóktól újabb mandátumra kap bizalmat.

A cikk kapcsán Demeter előválasztáson induló két vetélytársa, a Szikra Mozgalom színeiben induló, valamint az MSZP és a Párbeszéd által támogatott Jámbor András és a C8 – Civilek  Józsefvárosért jelöltje, Csordás Anett is szolidaritását fejezte ki a politikussal.

„Mélységesen undorító, ahogy Demeter Mártát a Ripost a címlapján ábrázolja. Lehet bármit gondolni Márta átallásáról, de az ilyen szexista embertelen ábrázolásmódnak nincs helye a magyar közéletben!”

– írja Jámbor.

„A leghatározottabban elítélem azt a hitvány támadást, amit a fideszes propaganda megengedett magának Mártával szemben. Különösen nevetséges ez a hangnem olyanoktól, akik nap mint nap jó pénzért írogatnak lejárató propaganda cikkeket. Ez az a stílus, amit a Fidesz honosított meg a magyar közéletben, és amelynek a Fidesszel együtt a kellene a süllyesztőbe kerülnie”

– fogalmaz Csordás.

A kormánypárti sajtónak nem ez az első, politikusnőket gyalázó húzása: mint az emlékezetes, 2020 tavaszán durván dehumanizáló cikk jelent meg a Magyar Nemzetben Szabó Tímeáról, aki később sajtópert nyert a lappal szemben. A törvényszék a helyreigazítás és a cikk törlése mellett 1,3 millió forint kártérítés kifizetésére is kötelezte a lapot kiadó Mediaworksöt.

Az LMP is közleményt adott ki, melyben azt írja,

„Az adófizetők pénzéből milliárdokkal kitömött szennylap, a Ripost címlapján prostituáltként ábrázolta Demeter Mártát, országgyűlési képviselőt. Az LMP gyomorforgatónak és gusztustalannak tartja a fideszes lejárató kampányt, amely szöges ellentétben áll a polgári Magyarország eszméjével, és a keresztényi erkölcsöket is elárulja.”

A párt szerint amit a Ripost mond, azt a Fidesz mondja, hiszen ő utasítja a lapot a pártközpontból. „A Fidesz és propagandája mára kiüresedett, és a hatalom megtartása érdekében nem szégyell a legalantasabb uszításokkal élni” – fogalmaz a párt. (Merce.hu)

Kapcsolódó cikkek