Miért nem vett részt a miskolci Fidesz-KDNP az augusztus 20-i ünnepségen?

Megosztás

Kaptak-e egyáltalán meghívót a kormánypártiak? Tudtak-e az eseményről? Esetleg politikai okokból maradtak távol? Megkérdeztük a feleket, de nem lettünk okosabbak.

A miskolci városháza sajtóosztályánál érdeklődtünk először, hogy miért hiányozhatott a komplett Fidesz-KDNP frakció az augusztus 20-i ünnepi közgyűlésről (ez a nyitóképünkön tisztán látszik), illetve hogy kaptak-e egyáltalán meghívót az eseményre a kormánypárti képviselők. Az önkormányzat azt a választ adta, hogy – mint minden évben – az idén is kaptak meghívót a fideszes képviselők az ünnepi közgyűlésre. Kiemelték továbá, hogy

A városvezetésnek fontos, hogy a nemzeti, városi ünnepségeken mindenki -pártállástól függetlenül – együtt ünnepelhessen. Veres Pál Miskolc MJV polgármestere ezt mostani ünnepi beszédében is hangsúlyozta

– írták meg válaszukban, és hozzátették:

A fideszes önkormányzati képviselők valóban nem voltak az augusztus 20-án megrendezett ünnepi közgyűlési ülésen, nem indokolták távolmaradásukat, így az még inkább modortalanságként értékelhető.

A Nemzeti Színházban készült augusztus 20-i képen is jól látszanak a foghíjas széksorok (Fotó: MINAP)

Ezt követően megkerestük Hollósy András önkormányzati képviselőt, hogy a kormánypárti frakció kívánja-e indokolni az esetet. A miskolci Fidesz-KDNP frakció szóvivője elmondta, hogy nem kaptak online meghívót, kizárólag postai úton küldték el nekik, ami – mivel majdnem mindneki a szabadságát tölti – nem jutott el a frakcióhoz időben.

Elmondta továbbá, hogy a felsőhámori koszorúzás közben rákérdeztek a meghívás hiányára Varga Andrea alpolgármesternél, aki meglepődött, hogy nem tudnak az invitálásról.

Ha nem kérdezünk rá, ki se derül számukra, hogy meg vagyunk hívva

– mondta el Hollósy.

Szintén a szabadságokra hivatkozva közölte, hogy mivel kevesebb, mint 24 órájuk volt összeszedni a frakciót, így le kellett mondaniuk az ünnepségen való megjelenést. Beszámolója szerint Varga Andrea elnézést is kért és megígérte, hogy vizsgálatot indít ezügyben. Városházi forrásból azt is megtudták, hogy a Velünk a Város frakciója online is megkapta azt a meghívót, amit ők nem.

A Borsod24 rákérdezett arra, hogy ezt miért nem hozták nyilvánosságra, amire a képviselő azt felelte, hogy miután valószínűleg emberi mulasztásról van szó, és nem szándékosságról, etikátlan lett volna a részükről a reklamáció.

A történetben több megkérdőjelezhető részlet is van, például hogy Miskolc önkormányzatának sajtóosztálya miért nem tud a kormánypárt álláspontja szerinti mulasztásról, illetve a Fidesz-KDNP szabadságon nem lévő képviselői miért nem ellenőrzik a postaládájuk tartalmát. A legvalószínűbb magyarázat persze talán az, hogy a nyári uborkaszezonban senkinek se erőssége az információ áramoltatása, de azzal is számolhatunk, hogy a rendezvényeken való megjelenés illetve meg nem jelenés belekerült a képviselők politikai eszköztárába.

Kapcsolódó cikkek