Ezeket érdemes tudni a delta variánsról

Megosztás

A delta vírusmutáns fertőzőbb, gyorsabban terjed, és az eddigi jellemző tünetek mellett allergiaszerű tüneteket is okoz. A vírusmutáns a még beoltatlanokra jelenti a legnagyobb veszélyt – olvasható a koronavirus.gov.hu-n megjelent tájékoztatóban.

Az összefoglaló az új variáns összes jellemzőjére kitér. Egyebek mellett arra is, hogy

a delta vírusvariáns lappangási ideje átlagosan 4 nap, tehát rövidebb, mint a vadvírusé vagy az alfa (korábbi nevén brit) vírusmutánsé.

Ráadásul a fertőzött személyek vírusürítésének mértéke is sokkal magasabb. Ez a két tényező jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy az új koronavírus-mutáns 60 százalékkal fertőzőképesebb és gyorsabban terjed.


A delta variánsnál az ízlés- és szaglásvesztés viszonylag ritkább, mint az alfa vírusmutáns okozta fertőzésnél, inkább a légzőszervi, náthaszerű tünetek a jellemzőek.

A korábbi változatokhoz képest a delta variánssal történő fertőzés leggyakrabban fejfájást, torokfájást, orrfolyást, tüsszögést, hőemelkedést, bágyadtságot és levertséget okoz, azonban a láz továbbra is gyakori tünetként jelentkezik.

Az emésztőszervi panaszok: hányinger, hányás, hasmenés is gyakrabban jelentkezhetnek, sőt a hallással kapcsolatos panaszok: fülzúgás, fülcsengés, szédülés sem ritkák. Jellemző továbbá a szemet érintő irritáció, kipirosodás, duzzanat esetleg váladékozás megjelenése is.

Azoknál a betegeknél alakul ki gyakrabban súlyos, akár életveszélyes állapot, akik valamilyen krónikus alapbetegségben (magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegség, cukorbetegség, májbetegség, légzőszervi betegség, daganatos betegség) szenvednek.

Kapcsolódó cikkek