A kispostákat bezárják, ugye?

Megosztás

Bár a Magyar Posta közleményben igyekszik cáfolni Dudás Róbert Jobbik alelnök friss értesülését, miszerint a kistelepüléseken tömeges postabezárásralehet számítani. Ezzel a falusiak számára megszűnik a napi ügyek helybeni intézésének lehetősége. A Posta vezérkara szerint azért sem tervezhet bezárásokat a községekben, mert az 1000 fő feletti lélekszámú településeken törvény írja elő a szolgáltatások fenntartását; tehát a levélkézbesítést, csomaghordást, a pénz be-, és kifizetést, illetve a hírlapkereskedelmet. Ezek után viszont az a kérdés, hogy mi lesz az 500 fő feletti településeken.  Ugyanis a Posta vezérigazgatója, Schamschula György azt nyilatkozta, hogy a jelenleg működő 2600 postából elég lenne 1650 hivatal is.  Ami azt jelentené, hogy ezer kispostát mégis be kellene zárni.

A helyben.hu vendégcikke következik

Akár azt is mondhatnánk, hogy lényegében a Magyar Posta vezére leleplezte önmagát, hisz a hivatalok bezárásokról szóló cáfolatban ugyan azt állítja, hogy szó sincs tömeges postabezárásokról. Viszont az interneten elérhető korábbi nyilatkozatában elárulta, hogy miután a posta fenntartási költségei magasak, ezért „újra gondolják” a hivatalok gazdaságos működését, átalakítják a hivatal „struktúráját” egyszerűsítik az árusítandó termékkört. Magyarul leépítenek, vagy átalakítanak.

Újságot például, közte ellenzéki lapokat – a politika nagy örömére – már nem is árulnak, csak 400 az erre kijelölt helyen. Gondolják csak meg: a Magyar Posta 2200 hivatalában egyszerűen nem lehet kapni magyar újságot. Viszont plüssmacit, csokoládét, dobozossört, vagy kaparóssorsjegyet a legtöbb hivatalban vehetünk. Ezek árusítása bizonyára gazdaságosabb, és főleg politikailag veszélytelenebb, mint a napilapoké. Ez sok mindent elárul a tervezett átalakításról.

Schamschula vezérigazgatótól azt is megtudjuk, hogy a Posta országszerte életbiztosítással foglalkozik, kisebb településeken pedig a Takarékbankkal üzletel, nyilván közös fiókok fenntartása a cél. Mindez bizonyosan nyereségesebb vállalkozás, mint a levél-, vagy csomagkihordás, a sárga csekkek kezelése, esetleg a nyugdíjak kézbesítése. De ne szaladjunk előre, hisz témánk a kisposták tömeges esetleges bezárása.

A Jobbik alelnöke, Dudás Róbert a leghatározottabban állítja, hogy a kisposták megszüntetéséről szóló híreket a nevük elhallgatását kérő helyi postahivatalok vezetőitől szerezte. A postások feltehetően azért nem állnak a nyilvánosság elé, mert félnek a kirúgásoktól, de a lakóhelyük pusztulásától is tartanak, ezért tájékoztatták a képviselőt a titokban tartott átszervezésről. Mondhatjuk tehát, hogy a postai középvezetőktől származó információk szerint igenis hazugság, hogy a posta nem tervezi a kisposták bezárását. A hivatalokban dolgozók szerint kész az ütemterv arra, hogy az országban nagyobb, területi posta centrumokat hozzanak létre, ahonnan a kézbesítők reggelente a levelekkel, csomagokkal elindulnak majd a falvak felé.

Az öreg postások szerint, ha a területi centrumok országos rendszere kialakul, akkor a kisebb postákra már nem lesz szükség, ezek egyszerűen megszűnnek majd. Dudás azt állítja, hogy ez nem egyik napról a másikra megvalósuló program, hanem hosszabb távú elképzelés. Viszont a vidéki képviselő az is állítja, hogy ha a falvak lakói helyben nem tudják intézni mindennapos pénzügyeiket, akkor egész települések ürülnek ki, hisz ezekben a falvakban megszűnik az élet. Dudás Róbert emlékeztet a Takarékszövetkezetek két évvel ezelőtti átalakítására, amely legfeljebb arra volt jó, hogy Mészáros Lőrinc jószágigazgatója kulcspozícióba kerüljön. Egyéb iránt a falvak megtartó ereje már akkor is sokat gyengült.

Dudás a további romlást szeretné elkerülni, ezért a képviselő levében hívta fel a legkisebb falvak polgármestereinek figyelmét, hogy – pártállástól függetlenül – gyűjtsenek aláírást egy olyan parlamenti határozati javaslat elfogadásáért, amely ezer helyett már ötszáz főt elérő faluban sem engedi meg a helyi posta bezárását. A politikus szerint máris szépszámú aláírás összegyűlt, az országgyűlés illetékes bizottsága tehát rövidesenhatározati javaslatban áll majd ki a kisposták mellett. Feltéve, ha azt a Fidesz képviselők is támogatják, ellenkező esetben lelepleződik a politika valódi szándéka.

Az ügynek azonban aligha lesz majd boldog befejezése. Ugyanis a kisposták bezárását cáfoló közleményében a Magyar Posta azt állítja, hogy nem tervez postabezárásokat, ámbár az 500 fő körüli települések postáiról a közleményben egy szó sem esik. Ráadásul a közleményében a posta nem is titkolja, hogy

„egyes esetekben előfordulhat, hogy a Magyar Posta szándékai ellenére változtatni kell a postai szolgáltatás elérhetőségén, vagy működésén. Ilyen esetben mindig időben értesíti az érintett önkormányzatot, és egyeztet a megoldási lehetőségekről, figyelembe véve a lakosság igényeit”.

Vagyis a közlés lényege: postabezárás nem lesz. Kivéve, ha mégis!

Kapcsolódó cikkek