Özönvíz: 133 éves csapadékrekord dőlt meg és hurrikán sem kellett hozzá

Megosztás

New Yorkban hatalmas mennyiségű eső esett nagyon rövid idő leforgása alatt.

Hurrikánként indult, de viharként érkezik az USA északkeleti partvidékére a Henri. Már a széle csapadékrekordokat hozott New Yorkban.

Trópusi viharrá enyhült a korábban hurrikánként azonosított Henri, miközben külső részei egyre közelednek az Észak-Amerikai kontinenst észak-keleti partjai felé. A szárazföldet várhatóan Long Island és New England déli részén vasárnap folyamán elérő viharzónában így is közel 100 kilométer per órás szelek fújnak.

Az USA érintett hatóságai hurrikánriasztást adtak ki a térségre, ahol összesen 50 millió ember él. A helyieket figyelmeztették, hogy várhatóan vihardagály alakul ki – vagyis a szél a szárazföldre tolja az óceán vizét, elöntve az alacsonyabban fekvő területeket, és tornádók kialakulására is számítani lehet – jelentette a CNN.

A vihar széle már így is jelentős esőzéseket okozott a térségben, New Yorkban a Central Parkban 114,3 milliméternyi eső hullott amivel megdőlt az 1888-as 106,4 milliméteres csapadékrekord. Szombat éjjel 22 és 23 óra között 49,3 milliméter eső hullott, ami szintén rekordnak számít. A vihar miatt le kellett mondani a Covid-járvány megfékezésének megünneplésére szervezett nagy koncertet is. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek