Külügyminisztérium: csak a tálibokon múlik, hogy kit lehet kimenekíteni

Megosztás

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára szerda délelőtt sajtótájékoztatón számolt be az afganisztáni fejleményekről – azt mondta, hogy egyedül a tálibokon múlik, hogy ki tudják-e menekíteni az állampolgáraikat a NATO-tagországok, köztük Magyarország is. Hozzátette: azoknak a táliboknak a jóindulatára vagyunk utalva, akikkel húsz éve háborúzunk – írja a HVG.

Az Afganisztánban tartózkodó magyarokról beszélve az államtitkár pontos számot nem mondott, hányan vannak az országban. Van tétje annak, hogy milyen információkat adunk ki – fogalmazott ezzel kapcsolatban.

Az államtitkár ezek után a magyar kormány számára kedves témára, a migrációra terelte a szót, mondván egy migrációs hullám fog elindulni Afganisztán felől. Ez azonban Magyar szerint nem jelenti azt, hogy Magyarország megnyitja a kapuit, nem fogják megnyitni a déli határzárat. Annak ellenére sem, hogy a NATO-tagországok részéről “nyomás volt a kormányon”, hogy vegyen részt az afgán menekültek befogadásában – tette hozzá. Egy olyan csoport van, akik esetében kivételt tesznek, akik a magyar csapatokat segítették Afganisztánban. Azt mondta, ők a magyar katonák bajtársai voltak, nekik és a közvetlen családtagjaiknak segítséget nyújtanak.

HVG.hu

Kapcsolódó cikkek