Matolcsy nem bízná Varga Mihályékra a gazdaságpolitikát – már ő sem?

Megosztás

Úgy tűnik, az MNB elnöke és a pénzügyminisztérium igencsak szembe került egymással. Kormánypárti a kormánypárti ellen. Itt vajon Gyurcsány, vagy Soros a hibás?

Magyarországnak nagyon sokba került, hogy eddig elmaradt a versenyképességi fordulat, és ha továbbra is elmarad, az a felzárkózásunkba kerül. Ezért kell a kormányzati gazdaságpolitika intézményi váltása és a versenyképességért felelős új intézmény felállítása – idézi az MTI Matolcsy Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank elnökét, aki a Magyar Nemzet online kiadásában megjelent írásában osztotta meg gondolatait a nagyközönséggel, különös tekintettel Varga Mihály pénzügyminiszterre. Matolcsy egyébként már a múlt héten is hibának nevezte a Pénzügyminisztériumra bízni a gazdaságpolitikát.

Az MNB-elnök azt írja, a következő pénzügyi válság már itt kopogtat, a kérdés csak az, hogy mikor és hogyan érkezik meg. Ezért kell megkeresni a kulcsot, ami zárja a kapukat a válságok elől. Ez a kulcs pedig a jegybank, mert minden gazdaság, így a magyar is, a jegybanki mérleg növelésével védte ki a mostani válságot – fejti ki a jegybankelnök. Így sikerült elérni, hogy a világjárvány nyomán nem alakult ki pénzügyi válság. Ennek ára azonban az, hogy a világgazdaságban pénzügyi buborékok alakultak ki, a jegybankok mérlege felduzzadt, nőttek az államadósságok, a költségvetési hiányok, valamint az infláció.

Matolcsy György úgy látja, térségünkben a baltiak, a lengyelek és a románok jobban kezelték a válságot, mint mi, magyarok.

További részletek a Telex.hu cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek