Környezeti szempontból a csapvíz több ezerszer jobb, mint a palackozott víz

Megosztás

Bár a rossz nyelvek szerint az ásványvizek nagy százaléka valójában palackozott csapvíz, de még ha ez nem is lenne igaz, az kétségtelen, hogy előállítása sokkalta károsabb a környezetre, mint a csapból folyó, régen megszokott verzió. Nem kell félni tőle.

Egy friss spanyol kutatás szerint a palackozott víz környezetterhelése a csapvíz 3500-szorosa. Előállítása ugyanis 3500-szor annyi környezeti forrás felhasználásával jár, mint a csapvízé, az ökológiai rendszerekre gyakorolt hatása pedig 1400-szorosa annak. Az elsőre meghökkentő számok egy barcelonai kutatásból származnak: a kutatók azt számolták ki, hogy mivel járna, ha a katalán nagyváros teljes lakossága palackozott vizet inna.

Barcelona éppen azok közé a városok közé tartozik, ahol a csapvíz kevésbé egészséges: a szükséges klórozással a vízbe kerülő trihalometánok (THM) nagy mennyiségben elvileg hozzájárulhatnak egyes daganatos megbetegedések kialakulásához. A kockázat azonban elenyésző, az EU is szabályozza a THM egészségügyi határértékét, és a mostani kutatás is azt állapítja meg, hogy még ha direkt összehasonlításban a csapvíz az erősebben klórozó városokban egy nagyon kicsit egészségtelenebb is a palackoshoz képest, messzebbről nézve ez a különbség elenyésző, miközben a környezeti előnyök egyértelműek.

„Az egészségügyi érvek nem indokolják a palackozott víz széles körű használatát. Elég nyilvánvaló, hogy a palackos víz környezeti hatása nagyobb a csapvíznél”

– idézi a Guardian Cristina Villanuevát, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatók szerint a közkutak, középületek fejlesztésével kellene fejleszteni a közösségi vízrendszereket, és az ásványvízgyártók hatékony marketingjével szemben jobban tudatosítani a palackozott víz környezeti és egyéb extraköltségeit. (Telex.hu)

Kapcsolódó cikkek