Itt a krumplitej, ami fenntarthatóságból ugyan jeleskedik, de sajnos nevetségesen drága

Megosztás


Már több európai ország üzleteiben is kapható egy új növényalapú tejpótló ital, amely azonban nem a lassan-lassan már megszokottá váló zabból, mandulából, szójából vagy épp rizsből készül, hanem burgonyából.

Az új terméket a svédországi Veg of Lund nevű cég készíti, és DUG márkanév alatt forgalmazza. A tejpótlékot Eva Tornberg, a Lundi Egyetem professzora kutatásai alapján készítették, összetevői között borsófehérje, burgonyakeményítő, repceolaj és cikóriarost is van, valamint némi maltodextrin (egy keményítőalapú poliszacharid adalékanyag, italok és ételek állagának, ízének javításához használják), illetve természetes aromák.

Az ital gyártója állítja, fenntarthatóság szempontjából kiemelkedően teljesít az új termék: az állati eredetű tejtermékhez képest 75 százalékkal kevesebb a karbonlábnyoma, de több növényi alapú tejpótlékot is veri, a mandulatejhez képest például 56-od annyi vízre van szüksége, és kétszer olyan hatékonyan termelhető, mint a zab.

A DUG italt három változatban forgalmazzák: eredeti (1,5 százalékos zsírtartalommal), nem édesített (Unsweetened), és Barista, literje (a cég webshopjában feltüntetett árak alapján) 870 forint körül alakul.

via HVG

Kapcsolódó cikkek