Újabb nyolc szociális intézményt adnak ingyenesen egyházi tulajdonba

Megosztás


A kormányhatározat „az egyházak szociális és gyermekvédelmi ellátások terén betöltött szerepének megerősítéséről” tavaly hozott törvényre hivatkozva mondja ki, hogy az „állami vagyonba tartozó, a fenntartóváltozással érintett engedélyes feladatellátáshoz kifejezetten és nevesítetten kapcsolódó ingatlanokat, valamint ingó vagyont és vagyoni értékű jogokat ingyenesen” adják át.

A katolikus Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet, amely pár hónapja egy luxusüdültetéssel kapcsolatban került be a hírekbe, három tordasi és két budapesti ingatlant kap meg, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület pedig egyet-egyet Csongrádon, Egerben és Acsádon.

Ungár Péter reagált a kormány intézkedésére:

Ha megnézzük azt látjuk, hogy az Orbán-kormány leépíti az állam szociális szerepvállalását és állami pénzből fejleszti az egyházak szociális szerepvállalását. Nézzük, hogy alakultak az adatok az idősgondozás terén (nézhetnénk fogyatékos ellátást vagy gyermekvédelmet, a tendencia ott is hasonló): 2013-ban 9275 állami idősotthoni férőhely volt. 2019-ben ez 8009-re csökkent. Úgy, hogy pontosan tudjuk a szükség ezekre a férőhelyekre minden évben nő. Ugyanebben az időtávban az önkormányzati fenntartású helyek száma is csökkent. 2013-ban az egyházi idősotthoni férőhelyek száma 12966 volt, ez 2019-re 15346-ra nőtt.

Mi az LMP-ben egyértelműnek tartjuk, hogy a szociális ellátórendszer alapvetően és elsődlegesen állami feladat. Azért fizetik a magyar állampolgárok az adót az államnak, hogy az állam üzemeltesse a szociális ellátórendszert, nem azért, hogy ezt kiszervezze az egyházaknak. Az, hogy az Orbán-kormány alatt az idősgondozásban az állami férőhelyek száma csökkent, egy tragédia. Az idősgondozás egy egyre növekvő társadalmi probléma, még növekvő állami férőhelyekkel is csak szinten lehetne tartani a várólistákat.A férőhelyeken túl pedig bérfejlesztés és az egyszeri 500 ezer forint kifizetése nélkül nem lesz ki ellássa az időseket.

A szociális szektor drámai bérhelyzetéről nem lehet eleget beszélni.

Kapcsolódó cikkek