Új Kupakgyűjtő pontok Miskolcon – Miért jó és miért nem ez a fajta akció

Megosztás

Tíz új, szív alakú kupakgyűjtőt helyeznek ki Miskolc önkormányzatának kezdeményezésére szerte a városban. A kezdeményezés Miskolc város vezetése és a helyi önkormányzati képviselők összefogásával valósult meg.

A gyűjtőedényekbe Miskolc kilenc közterületén lehet bedobni a feleslegessé vált kupakokat: az Árpád téren, a Stadion úti óvodánál, a Szentgyörgy utcán, a Klapka utcán, a Tapolcai elágazásnál, az Erkel Ferenc utcán, a Szeder úti ABC parkolójánál, az Aradi sétányon az Ellipsum Élményfürdő mellett, a Martinkertvárosban pedig a Kisfaludy utcai élelmiszerüzlet mellett.

A tizedik kupakgyűjtő szívet a Városháza belső udvarán, az ügyfélszolgálat Városháztér felőli bejáratának szomszédságában állítják fel július 29-én, csütörtökön, 14:00 órakor. Az eseményen részt vesz Veres Pál polgármester, Varga Andrea alpolgármester, és jelen lesznek a kezdeményezéshez csatlakozó önkormányzati képviselők is.

Miért nem éri meg kupakot gyűjteni adományként?

Ahogy arról korábban már részletesebben is írtunk, a kupakgyűjtés egyáltalán nem hatékony módja pénzt gyűjteni rászorulóknak.

Összefoglalva arról van szó, hogy a legnagyobb átvevő Pest megyében, Tinnyén van, ahol 65 forintot adnak a kupak kilójáért, ami körülbelül négyszáz darab. Hozzájuk viszik a kisebb gyűjtőhelyek is, azok emiatt fizetnek kevesebbet a leadónak. Ám Miskolcról nem éri meg Tinnyére vinni az úti költség miatt, hiába adnak ott ugyanazért a mennyiségért jóval többet, mint máshol.

Egy kupak súlya nagyjából 3 gramm. Vagyis ahhoz, hogy jelentősebb pénz összegyűljön belőle, több tonnányi kupakra van szükség.

Ha 60 Ft/kg-mal számolunk, egy kétmillió forintos adományhoz 33 tonna kupakot kell összegyűjteni – ez több mint 11 millió kupakot jelentene.

Meglehetősen nehezen gyűlik tehát össze pénz a kupakokból. Ráadásul az összegből sokszor lejön a szállítási költség is, ami az adománynak szánt pénz jelentős részét elviszi, tehát jóval több kupakra van szükség, mint az előbbi számításban.

Kicsit megkönnyítheti az adományozást, ha valamilyen cég beáll a gyűjtés mögé, és plusz anyagi támogatást ad hozzá, esetleg maga a műanyag-felvásárló az, és hajlandó magasabb összeget fizetni a kupakok kilójáért.

Ha azonban nem sikerül ilyen támogatót találni az adományozáshoz, a kupakgyűjtésnek szinte kizárólag környezetvédelmi szempontból van haszna.

Tehát nem fölösleges gyűjteni a kupakokat, azonban ha az adományozási szándék motivál minket, akkor inkább hatékonyabb módon segítsünk bajba jutott embertársainkon!

Kapcsolódó cikkek