Miskolci szál is lehet az oltatlanoknak pénzért értékesített védettségi igazolványok ügyében

Megosztás

Ahogy korábban már beszámoltunk róla, a megalapozott gyanú szerint A. A. egy Szabolcs megyei településen látott el háziorvosi tevékenységet, ahol – miután megállapodott K.D. másodrendű gyanúsítottal – védettségi igazolást árultak oltatlan embereknek.

A közleményben csak K.D.-ként megnevezett férfi közvetítőként dolgozott a háziorvossal. Olyan embereket szállított hozzá, akik védettségi igazolványhoz szerettek volna jutni, de nem kívánták beadatni maguknak az ehhez szükséges védőoltást.

Egyelőre meg nem erősített információink szerint a K. D. monogrammal megnevezett férfi a borsodi megyeszékhelyen élt, méghozzá nem is akármilyen körülmények között, ugyanis egy jólmenő miskolci vállalkozó fiáról lehet szó. Ezért érthetetlen sokak szerint, miért volt szüksége a néhány tízezer forintos üzletre.

A gyanúsítottak megállapodtak abban is, hogy a hozzájuk fordulóktól fejenként 50 ezer forintot fognak kérni azért, hogy a háziorvos az adataikat mint beoltottak adatait a központi rendszerbe rögzítse, és így védőoltás nélkül jogosultakká váljanak védettségi igazolványra. A kifizetett pénzen megosztoztak.

Májusban ketten jutottak ily módon védettségi igazolványhoz jogosulatlanul. A másodrendű gyanúsítottat felbujtóként hallgatták ki a nyomozók.

Mivel a két férfit kiemelt tárgyi súlyú bűncselekménnyel – vesztegetés elfogadása és védettségi igazolással való visszaélés – gyanúsítják, a bíróság szerint feltehető, hogy szabadlábra helyezésük esetén elszöknének, elrejtőznének vagy újabb bűncselekményeket követnének el, ezért elrendelték letartóztatásukat.

A végzés nem végleges, gyanúsítottak és védőik fellebbeztek, a kényszerintézkedésről másodfokon a Nyíregyházi Törvényszék fog dönteni.

Kapcsolódó cikkek