Hiába faggatták Szijjártót a Pegasusról, “meglepetésre” ismét csak kitérő válaszokat adott, ami felér egy beismerő vallomással – videó

Megosztás

Egyértelműen látható a magyar kormány taktikája, időhúzás, időnyerés, teljes kitérés a valódi válaszok elől ebben a számukra kényes kérdésben. Külügyminiszterünket a BBC riportere egyetlen igazán fontos kérdésben sem tudta olyan válaszra bírni, ami nem valami kitérést, elkenést eredményezett volna. Igaz, Szijjártónak ebben már a jachtos botrány óta különös rutinja van.

Mindössze egyetlen kérdésre szeretett volna választ kapni a BBC riportere Szijjártó Pétertől a Pegasus-botránnyal összefüggésben, de több mint három perc alatt nem sikerült egy igent vagy nemet kihúznia a külügyminiszterből. Az interjú felvételét Szijjártó osztotta meg Facebook-oldalán, 18:45-től kezdődik ez a részlet.

Arra volt kíváncsi a BBC Hard Talk műsorvezetője, hogy használta-e a magyar kormány a NSO kémszoftverét, a Pegasust, miután egy nemzetközi újságírócsapat felderítette, hogy több mint 300 magyar célpont szerepelt az adatbázisban. Volt köztük újságíró, ellenzéki politikus és egy ismert ügyvéd is.

„Igen, de ki ő? Úgy értem, ez valaki, aki állít valamit titkos vagy rejtett módon, vagy van bármiféle bizonyítéka, esetleg mutatott valamiféle dokumentációt erről?” – kérdezte Szijjártó az izraeli cég korábbi munkatársáról, aki a Washington Postnak azt mondta, hogy a magyar kormány is vásárolt a kémprogramból.

„Tényleg felépítenek egy óriási nemzetközi kampányt olyasvalakire, aki tesz egy nyilatkozatot mindenféle bizonyíték nélkül?”

– értetlenkedett a külügyminiszter.

A műsorvezető továbbra is csak egy igent vagy nemet szeretett volna hallani. Használta a magyar kormány a kémprogramot, vagy nem? – tette fel többször is a kérdést.

„Nézze, ne kezdjen bele egy szovjet típusú propagandába, és ne vezesse félre…”

– szólt oda egy ponton Szijjártó a műsorvezetőnek, majd arról beszélt, hogy minden országnak van titkosszolgálata, melyek különféle technikákat használnak a nemzetbiztonság védelme érdekében.

„Az én kérdésem az, hogy bűncselekmény az, ha egy titkosszolgálat vásárol egy olyan technológiát, amelynek segítségével megvédheti a nemzetbiztonsági érdekeket? Ez bűn lenne?”

Majd Szijjártó megismételte Pintér korábbi szavait, hogy 2010 óta nem figyeltek meg és nem hallgattak le senkit törvénytelen módon. Így – fogalmazott a külügyminiszter – nem hallgattak le senkit pusztán amiatt, mert újságíró, vagy mert nem ápol baráti viszonyt a kormánnyal.

Kapcsolódó cikkek